Наблюдателите спорят за публичното изгонване на Местан

 

Публичното изгонване на Лютви Местан от ДПС е неочаквано и опасно според бившия втори в движението Осман Октай. А според бившия външен министър Николай Младенов, намеса на чужда държава във вътрешнопартийни проблеми не трябва да се допуска. 

 

След сблъсъка между ДПС и ДПС на честванията за възродителния процес, и в двата лагера се установи тишина. Така основната причина за тежкия сблъсък продължава да тъне в неяснота. А наблюдателите дават коренно противоположни диагнози. 

Още по темата

 

"Случаят с Лютви Местан и Доган и това напрежение не трябва да се разглежда като вътрешнопартиен, дори не вътрешнонационален проблем. А като геопроблем", смята Октай.


"Един вътрешнопартиен конфликт търси да се оправдае с геополитика между две държави. Това е много опасно", коментира на свой ред Младенов. 

 

 

Според Осман Октай именно близостта на Лютви Местан с Турция е разтресла ДПС: "Галенето по главата на Лютви Местан по време на предизборната кампания, обрязването под турските знамена, провокациите на кой уши байрака".

 

Публичното изгонване на лидера и атаките срещу него обаче според бившия член на ДПС са опасни: "Тези антитурски настроения ми напомнят за времето от възродителния процес".

 

Октай определи като груба грешка отиването на Местан в турското посолство след избухването на скандала. Макар и по-дипломатично, Николай Младенов също отправи критики. Според него е опасно представители на чужда държава да се намесват, а те го правят. 

 

 

Що се отнася до вероятността Местан да направи ДПС-2, журналистът Илхан Андай коментира: "Ще има ДПС-6. По същата тази връзка от Анкара минаха Касим Дал, Гюнер Тахир и така нататък".  

 

Според главния редактор на сайта "Родопи24", откъдето първо изтече информация за труса в ДПС, новата формация ще разчита както на турски гласове, така и на ромски. 

 

Според Андай изводът от цялата сага е един: "Доган е казал, довършете го". 

 

Октай обаче смята, че довършването няма да е докрай. Според него Лютви Местан ще говори отново след Нова година. Той препоръча никой да не го приема като прокажен, или пък като шпионин.