Причините за уволнението ѝ са свързани със съкращения на учители

Директорът на Професионалната гимназия по химични и хранителни технологии в Пазарджик инж. Мария Абрашева е уволнена, съобщи агенция "Фокус", като се позова на Никола Минчев, председател на КТ "Подкрепа"-Пазарджик.

 

"Заповедта на министъра на образованието вече е връчена на госпожата от Регионалния инспекторат по образованието", уточни Минчев. Той каза също, че причините за уволнението ѝ са свързани с прекратяването на трудовите договори по една и съща схема на 5-6 учители от гимназията, а именно, чрез промяна в длъжностните характеристики.

 

"Най-неприятен беше случаят с освобождаването на учителка, която е самотна майка, а детето ѝ е във втори клас. Ние трябва да помагаме на такива хора, а не да ги уволняваме", уточни Минчев.

 

Освен този случай директорът на Професионалната гимназия по химични и хранителни технологии уволни и синдикалния лидер в училището и още няколко учители. Причината бе подаден сигнал от тях в прокуратурата, в който се визират съмнения за финансови злоупотреби с държавни средства при извършването на ремонт в училището през 2013 година. След извършването на проверка по жалбата, прокуратурата в Пазарджик образува досъдебно производство срещу директора на гимназията инж. Абрашева.