Причините са две – топлото време и поевтиняването на природния газ

 

Очаква се сметките ни за парно тази зима да са по-ниски. Топлата зима на парно тази година ще ни излезе с между 20 и 30% по-евтино, отколкото миналата година. 

 

Причините са две. Първата е, че последните месеци бяха топли и по-рядко сме пускали радиаторите.  Втората причина е, че тази година, горивото, с което работят основно топлофикациите, поевтиня сериозно. 

 

Цената на природния газ падаше през цялата година и като теглим чертата излиза, че изпращаме 2015 с близо една трета по-евтино синьо гориво, отколкото я посрещнахме.  

Още по темата

 

70% от цената на топлоенергията, която достига до дома ни, се дължи на природния газ. Останалите 30 на сто са разходи за експлоатация, заплати и поддръжка на мрежата, по която топлото идва до домовете ни. 

 

С такъв спад в цената на горивото - не е чудно, че за година, топлофикационните услуги в цялата страна поевтиняха с между 15 и 20%.

 

В същото време, природният газ продължава да пада, а цената му от 1 януари ще е с 2,32% по-ниска от досегашната. 

 

Бъдете сигурни, че при тези ниски стойности – най-ниските от 11 години насам на суровия петрол, съответно и цената на природния газ ще продължи да намалява. Моите очаквания са, че това ще продължи до лятото и след това. На тези ниски цени ще се задържи стойността на суровия петрол, а и на природния газ, до края на годината”, заяви Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране.