Близо 90% от бебетата са били отделени от майките си непосредствено след раждането им

 

Масово недоволство от правилата в родилните отделения у нас. Близо 90% от бебетата са били отделени от майките си непосредствено след раждането им, показва проучване. Затова неправителствени организации настояват първият контакт между майката и бебето да се въведе като медицински стандарт в АГ отделенията в страната. 

 

В Първа АГ болница "Св. София" годишно се раждат около 3000 бебета. По препоръка на Световната здравна организация бебето трябва да се даде на майката до 30 минути след раждането. У нас обаче тази практика е рядко срещана. Едва 1/7 от бебетата не са били отделяни от майките си в първия час от раждането им. 

 

Първородната рожба на Сияна се появява на бял свят през миналото лято. Плановете били да се роди естествено, в последния момент обаче се наложило секцио. Малката Изабела се ражда в отлично здраве. След кратката среща с майка й я поемат лекарите. 

 

Заради операцията Сияна е настанена в реанимация. Тогава младата жена  прекарва едни от най-тежките часове в живота си. Разделена е от рожбата си за половин денонощие. Така Сияна и Изабела влизат в статистиката. Проучване показва, че 86% от родилките са отделени от бебетата си, след като проплачат.

 

Първият контакт с детето, при който се препоръчва то да бъде до тялото на майката поне за час, изобщо липсва. Затова и неправителствени организации настояват да се въведе като медицински стандарт. Практиката в една от големите АГ болници е детето да се дава за по-дълго време на майката три часа след раждане, но естествено. 

 

Медиците се опасяват, че трудно би се изпълнило желанието на родилката детето да е в обятията й за час. И ако здравословното състояние позволява, акушерките никога не отказват на родилките да видят рожбите  си за повече от 10 минути. Практиката да не се отделят бебетата от майките се спазва предимно в частните болници.