Никола Груевски обяви, че тя ще влезе в сила 100 дни преди парламентарните избори

"Утре ще изпратя писмо до председателя на парламента с моята оставка като премиер на Македония. Тя ще влезе в сила 100 дни преди провеждането на парламентарните избори, когато й да се състоят те". Това заяви македонският премиер Никола Груевски в специално обръщение в четвъртък вечер, цитирано от БГНЕС.

 

По този начин Груевски си запазва правото да остане на поста, ако вотът не се състои на 24 април, както предвижда споразумението от Пържино, постигнато от четиримата политически лидери.

 

По неофициална информация служебен премиер ще бъде сегашният генерален секретар на ВМРО–ДПМНЕ Емил Димитриев.

 

Миналата година за Македония беше белязана от изостряща се политическа криза. Тя започна още през есента на 2014 г., когато опозицията напусна парламента заради фалшификациите от вота по-рано същата година.

 

В края на януари 2015 г. Груевски обвини ръководителя на опозицията Зоран Заев, че иска насилствено да го свали от власт и работи за чужди служби. Седмица след това лидерът на СДСМ задейства т.н. „бомби“ - огласяване на телефонни записи, в които основни герои бяха Груевски, неговият братовчед и шеф на спецслужбите Сашо Миялков, вътрешният министър Гордана Янкуловска и регионалният министър Миле Янакиевски. От записите стана ясно, че режимът на Груевски кадрува в съдебната власт, замесен е в тежки корупционни схеми, контролира медиите и извършва изборни фалшификации.

 

Разкритията разтърсиха страната. Хиляди македонски граждани излязоха на протести в Скопие и другите градове с искане за оставка на Груевски.