Според него изискването за избирателна активност трябва да отпадне

Лидерът на АБВ Георги Първанов заяви, че иска конституционни промени, свързани с президентските избори.

 

''Смятам, че изискването за избирателна активност на първи тур на президентските избори следва да отпадне”, заяви Първанов, цитиран от БГНЕС.

 

Освен това според Първанов е излишно и условието президентът да бъде български гражданин по рождение.

 

''Смятам, че по отношение на гражданството изискванията за президента следва да бъдат приравнени с тези за народните представители, т.е. да има българско гражданство, което да е изключително, тоест да нямат друго гражданство освен българско'', добави Първанов.

 

Според него решение на българския гражданин е кого да избере за свой държавен глава.

 

Първанов заяви, че е против и изискването за избирателната активност на президентските избори.

 

''Ако някоя кандидат-президентска двойка е получила повече от половината от подадените гласове, при това със сериозна преднина, да кажем с 64% на първи тур, какъвто случай имаме в нашата история, първият тур ще бъде провален единствено от ниската избирателна активност. Кому е необходимо това засилено изискване за избирателната активност при президентските избори, след като то не се прилага по отношение на парламентарните избори'', попита той.

 

Според него има сценарий, при който изборите се използват като катализатор за взаимодействието и диалога в левия и лявоцентристкия спектър. Първанов посочи, че АБВ отдавна се опитва да предизвика такъв диалог, но среща високомерието на БСП.