В село Орлица 4-членно семейство отказва да напусне къщата си, опасно пропукана заради свлачище

Туристи от Англия са блокирани в ловна хижа в района на момчилградското село Нановица, съобщава БГНЕС. 

 

Достъпът до тях е невъзможен, след като обилните дъждове активизираха свлачища и препълниха деретата.

 

В групата са ловци, пристигнали за улов в еленовото стопанство, но придошлата вода е прекъснала пътя.

 

От вчера сутринта за денонощие в Момчилград паднаха 257 л/кв. метър дъждове. 

 

Драматична е ситуацията в село Орлица, Кирковско, където 4-членно семейство отказва да напусне къщата си, опасно пропукана заради свлачище. 

 

„Къщата наистина е под риск да се срути и хората в нея да пострадат, часове наред ги убеждавахме, уговорихме роднини да се включат. Предложихме им общинско жилище, пак не се съгласиха. Свлачището там е много опасно, декари земя са тръгнали, иначе сградата е масивна, с две стомано-бетонни плочи, но няма никаква гаранция, че ще оцелее“, заяви кметът на Кирково Шинаси Сюлейман, цитиран от агенцията. 

 

Той допълни, че ситуацията в района е овладяна, ангажирана е техника за разчистване на срутищата, няма опасност от преливане на водоеми. Там са и най-сериозните поражения, където сумарно са отчетени най-големите количества дъжд – 234 л./кв.м в Кирково и 129 л./кв.м в село Бенковски. Няма опасност язовир „Амбарица“ да прелее, валежите спряха, когато до преливника оставаха 40 см, уточни кметът Сюлейман.

 

Възможно е утре училището в село Фотиново да излезе във ваканция за един ден, там електрозахранването е прекъснато и парното няма да работи.

 

Видео: Моята новина

 

След проливните дъждове 15 населени места в област Кърджали останаха без ток - Люляково в община Кърджали, Крън, Стрижба, Малкоч, Тихомир и Фотиново в Кирковско, и други 9 населени места на територията на Черноочене – Каблешково, Пряпорец, Минзухар, Габрово, Комунига, Даскалово, Ябълчене, Железник, както и самият общински център. Спирането на електрозахранването е заради наводнени трафопостове. Поради разрушен водосток от придошлите води е прекъснат пътя между селата Красино и Морянци, община Крумовград, но за населението е осигурен обходен маршрут.

 

Очакваше се днес на мястото да пристигне строителна техника за възстановяване на трасето. Нивото на река Крумовица се е покачило с 1,5 м. Залята е помпената станция за питейна вода на Крумовград, но водоподаването не е спряно. Екипи на „Пожарната“ изпомпват водата. През последните 24 часа аварийно спасителните групи са се отзовали на повече от 30 сигнала за произшествия – отводнявали са сгради, отстранявали са паднали дървета, спасявали са домашни животни, блокирани от водата, съобщиха от областната администрация. Кметът на Ардино Ресми Мурад посочи, че няма проблеми на територията на общината, която миналата година през март пострада най-тежко в снежното бедствие. „Зима е, какво толкова. Няма място за изненада и смут, това са Родопите. Навсякъде екипите си вършат работата, разчистват пътища, но няма драма“, коментира той.

 

По-рано през деня от EVN съобщиха, че над 140 аварийни екипа работят за възстановяване на електрозахранването в засегнатите области на Югоизточна България. Няма информация къде то е възстановено. В Кърджали паднаха 70 л./ кв.м. дъждове, в Джебел- 60 л./кв.м., в Крумовград - 96 л./кв.м. и в Ардино - 120 л./кв.м. Снощи дъждът премина в сняг, няма навявания и преспи и дебелината на снежната покривка не надвишава 5 см.

 

Частично бедствено положение е обявено в Рудоземска община – за град Рудозем и село Рибница, съобщи агенция Фокус, като се позова на кмета на Рудозем Румен Пехливанов.

 

По думите му, в следствие на валежите нивото на река Арда се е повишило с около 5 метра за няколко часа, но след спирането на валежа е започнала леко да спада.

 

„Имаме доста сериозни поражения – множество разливи, излизания извън коритото на реката. Имаме отнесена защитна стена на градския колектор – около 50 метра, като вероятно има отнесени и части от колектора, но все още е висока водата и не може да се види”, каза Пехливанов, като допълни че е сериозно притеснен от прогнозата за валежи и през следващите дни.

 

Кметът каза още, че имат два автомобила – отнесени един микробус, заедно с една постройка и един лек автомобил. В общината няма села без достъп и елекрозахранване. Ток няма само в село Рибница, тъй като там има няколко стълба, които са сериозно подкопани и екипи на дружеството работят за отстраняването на проблема. Кметът каза още, че жителите на блока в Рудозем, който е подкопан от реката и е внесено искане за финансова помощ от Междуведомствената комисия за неговото укрепване, са много притеснени от валежите и са изкарали нощта почти навън.

 

Притесняват се, и аз се притеснявам, но като няма средства нищо не мога да направя”, каза Пехливанов, цитиран от агенцията, но допълни, че към момента ще се справят с този проблем. По неговите думи най-хубавото е, че няма хора, пострадали от валежите.

 

Следете актуалната прогноза за времето във Вашия регион в sinoptik.bg.

 

Каква е пътната обстановка в реално време можете да следите и на kamerite.bg.