Българските антарктици доставиха творбите

 

Изложба на български ученици в най-южния град в Чили – Пунта Аренас. Творбите пропътуваха 14 000 километра, за да покажат какъв отпечатък поставя човечеството върху ледения континент Антарктида.

 

Българските антарктици доставиха творбите на художниците от Националното училище по изящни изкуства „Илия Петров” в София. Те акцентират върху опасностите, които крие глобалното затопляне, повишаването на морското равнище и промяната на флората и фауната.

 

„Надяваме, че това е един по-достъпен начин проблемите, свързани с Антарктида, да достигнат до по-широк кръг от хора”, коментира Гергана Лаптева от Българския антарктически институт.

 

Последният девствен континент на планетата дава отговорите по какъв начин влияят климатичните промени върху всички нас. „Ако ние разберем какво се случва с Антарктида, ще можем да предвидим и какво ще се случи в останалата част на света и обратното”, убеден е Драгомир Матеев от Българския антарктически институт.

 

На изложбата присъства и почетният консул на България в Чили Андрес Певчевич. „Това е континентът на бъдещето. Всичко, което се случва на Антарктида, е от кухнята на времето. Трябва стриктно да следим процесите, които се случват там”, смята Певчевич. Учените са категорични, че най-студеният континент е ключ към това, което ни очаква.

 

"Всеки един от нас трябва да се замисли с какво може да допринесе за опазването на уникалните екосистеми не само в Антарктида, но и на цялата планета", смята и Паола Весани, скулптор в университета „Магелан” в Чили. След изложбата следващата спирка на българските антарктици е вратата към Антарктида – остров Кинг Джордж.