Това обяви пред NOVA зам.-градският прокурор на София Иво Илиев

Българска следа в разстрела на Красимир Каменов по прякор Къро в Южна Африка не е открита. Това съобщи ексклузивно за NOVA зам.-градският прокурор на София Иво Илиев. Преди една година Къро, съпругата му и други двама бяха убити в имението им луксозен квартал в Кейптаун. Полицията там засега не е задържала евентуалните убийци, но пък разпространи снимки на двама от тях. Освен в Южна Африка разследване се води също и у нас. Стоян Нешев припомня случая една година по-късно.

25 май 2023 г. Шестима нападатели, дегизирани като служители на Американската служба за борба с наркотрафика разстрелват Красимир Каменов с прякор Къро, жена му и още двама души. Година по-късно въпросите около показната екзекуция са повече, отколкото отговорите. Престъплението е в графа незаркрити.

Първи кадри от мястото на убийството на Къро в ЮАР (ВИДЕО+СНИМКИ)

„В момента делото се разследва от следовател към Софийската градска прокуратура. Непосредствено след образуването на производството служител на българската държава посети РЮА за събиране на допълнителна информация, която е предоставена по делото. Към момента се разпитват свидетели, които се намират на наша територия. Една част са пострадалите – роднини на жертвите, а другата част са лица, които са били в обкръжението на Красимир Каменов и такива, които движат бизнеса му и управляват фирмите, в които той е имал участие”, поясни Илиев. Въпреки разпитите, засега разследващите нямат основна версия за покушението.

„Информацията, която получих от водещия разследването наблюдаващия прокурор, че няма нещо, което да ни води към определена версия или нещо, което да ни кара да разследваме по-детайлно в определена посока”, поясни зам.-градският прокурор на София.

Полицията на ЮАР: Шестима са заподозрени за убийството на Красимир Каменов-Къро

 Неофициално се твърди, че една от версиите за престъплението е заради сделка с нешлифовани диаманти. Подробности обаче не се съобщават. Проверка в Търговския регистър показва, че у нас Каменов е свързван с три фирми. Те са с различен предмет на дейност - изграждане, експлоатиране и поддържане на паркинги в София и тържищна дейност.

„Основното, което се търси по това разследване е дали има българска следа във връзка с убийството. Такава може да кажем, че до момента не е установена. Дали е бил поръчан, дали убийството е свързано с дейността му с чуждата държава, ще получим информация по съответния ред”, поясни Илиев.

Шокът след престъплението за българската общност в Африка бил огромен, разказва директорът на българското неделно училище „Слънчо” в Кейптаун Антон Николов. В това училище ходят и трите деца на Каменов.

„Да не кажа, че е почти невъзможно да обясниш на 3 деца, че и двамата им родители вече ги няма. Трагедията е огромна. Аз съм говорил многократно и с трите деца, които останаха сираци”, поясни Николов.

Убийството на Къро: Пред NOVA говорят от полицията в Кейптаун и директорът на българското училище в града (ОБЗОР)

И разказва, че много родители отказвали да пускат децата си в българското училище там.
„Положихме неимоверни усилия да запазим училището и по-специално паралелката в Кейптаун”, допълни той.

 Новините около разследването за убийството на Къро в Южна Африка почти отсъстват, обяснява Антон Николов.

„Този човек не е бил популярен в РЮА. Той е познат в България”, каза още Николов.

Последната информация за разследването е от март тази година. Властите в Южна Африка разпространиха снимки на двама от предполагаемите участници в убийството. Според информация на тамошната полиция от къщата на Каменов са избягали шестима души. Четирима са се оттеглили със синя кола, а останалите двама – с друга бяла на цвят. Малко по-късно последните двама са заснети от охранителна камера край път, чиито снимки бяха разпространени.

От април миналата година Къро беше издирван с червена бюлетина от Интерпол по обвинение като подбудител на убийството на Любомир Иванов-Любо Полицая.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase