Властите публикуваха снимки на хора, за които подозират, че са участвали в стрелбата

Полицията на ЮАР разкри, че шестима заподозрени за убийството на Красимир Каменов, по прякор Къро, са избягали от мястото на инцидента. Властите публикуваха снимки на двама мъже, които може би са участвали в него, предаде Daily Maverick.

Двама мъже може би притежават улики, които могат да изяснят каква точно е причината за убийството на Каменов, съпругата му и двама служители в дома им миналата година.

Убийствата разкриха обширни глобални криминални проблеми и предизвикаха развитието на множество теории - от незаконни сделки с диаманти до участие на местни банди и международни политически заговори - за причините, поради които четиримата са станали мишена.

Убийството на Къро: Пред NOVA говорят от полицията в Кейптаун и директорът на българското училище в града (ОБЗОР)

На 8 март 2024 г., почти година след убийствата, Южноафриканската полицейска служба (SAPS) направи изявление, в което намеква, че може да постигне пробив по случая.

Говорителят на полицията Анелисиве Маняна заяви, че органите на реда се надяват обществеността да им помогне в издирването на двама души, "за които се предполага, че са замесени" в стрелбата, станала на 25 май 2023 г.

"Според съобщенията четирима души са били простреляни и убити в Констанция, а шестима заподозрени са били забелязани да бягат от мястото на инцидента със син „Хюндай” и бял VW Golf GTI", заяви Маняна.

"По-късно двама души са били забелязани под мост на магистрала N1 да управляват бял VW Passat и същия VW Golf GTI от мястото на инцидента. Смята се, че тези двамата могат да помогнат на полицията в разследването на гореспоменатите убийства", добави говорителят на полицията.

Първи кадри от мястото на убийството на Къро в ЮАР (ВИДЕО+СНИМКИ)

SAPS публикува две изображения на хората, за които подозира, че са участвали в стрелбата. Те изглежда са кадри от записи на камери за видеонаблюдение.

На едното изображение мъж, облечен в яркочервени панталони, бяла жилетка и черно яке, стои намръщен пред бял автомобил край пътя. Изглежда, че той държи някакъв предмет в дясната си ръка.

На втората снимка се вижда, че същият човек взаимодейства с втори мъж, облечен в дънки и черно горнище с дълъг ръкав.

Следовател за убийството на Къро: Възможно е отмъщение, при всички случаи е поръчково

Daily Maverick по-рано съобщи, че посолството на България в Претория е заявило, че Каменов живее в тази страна от 2008 г. и е пътувал, използвайки паспорт на свое име.

"На 6 април 2023 г. южноафриканските власти бяха информирани, че Каменов се издирва с цел да бъде арестуван и екстрадиран във връзка с червена бюлетина на Интерпол", се казва в съобщение на българското посолство.

Той е бил обвинен в участие в убийството на бившия полицай Любомир Иванов, който беше смъртоносно прострелян в София през март 2023 г.

Въз основа на казаното от българското посолство южноафриканските власти са били наясно с факта, че Каменов е бил издирван към момента на убийството му.

Ботьо Ботев за убийството в ЮАР: Таки и Къро бяха приятели, но влязоха във война

След убийствата стана ясно също така, че в Южна Африка може да се намират още български заподозрени, издирвани от полицията. Изданието твърди, че Каменов може да е имал информация за Ружа Игнатова, която е сред 10-те най-издирвани, заподозрени от ФБР.

Предполага се, че Игнатова е ръководила глобална криптоизмама, която е действала под различни имена, включително OneCoin и OneLife.

По-малкият брат на Игнатова - Константин Игнатов, който също е участвал в OneCoin, по-рано е посещавал Южна Африка.

Припомняме, че през май 2023 г. Красимир Каменов-Къро и още трима души от България бяха убити в елитното предградие Констанция, Кейптаун.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.

Източник: БГНЕС