Това се казва в доклада, изготвен след общественото разследване на смъртта на бившия руски шпионин

Руският президент Владимир Путин „най-вероятно е одобрил“ отравянето на бившия агент на КГБ Александър Литвиненко в Лондон. Това заяви британски съдия в рамките на заключението на общественото разследване за смъртта на бившия агент.

 

„Операцията на Федералната служба за безопасност (ФСБ) за убийството на Литвиненко най-вероятно е била одобрена от (Николай) Патрушев и от президента (Владимир) Путин“, каза съдия Робърт Оуен в своя доклад от 300 страници. Николай Патрушев е бивш директор на ФСБ.

 

Литвиненко умира през 2006 г. в Лондон на 43 години. Три седмици по-рано той е отровен със силно радиоактивното вещество полоний-210, като се предполага, че то му е било дадено с чаша чай в хотел „Милениум“ в британската столица.

 

През юли 2014 г. Великобритания обяви, че започва публично разследване за смъртта на Литвиненко, само дни след свалянето на самолета на Малайзийските авиолинии над Украйна – трагедия, за която Западът обвини подкрепяните от Москва сепаратисти в източните части на Украйна. Освен бивш агент на КГБ, Литвиненко е и виден критик на Владимир Путин, а преди смъртта си работи с британската служба за външно разузнаване МИ-6. През 1998 г. Литвиненко и други агенти на ФСБ дават пресконференция в Москва, в която обвиняват службата в опит за убийството на олигарха Борис Березовски, който помага на Путин да дойде на власт, но в последствие се обръща срещу него. Литвиненко беше обвинен в злоупотреба с власт, но въпреки оправдателната му присъда в 1999 г. напусна Русия през Грузия и Турция с фалшив паспорт. Получава убежище във Великобритания и по-късно става британски гражданин.

 

Литвиненко става мюсюлманин, след като се сприятелява с чеченски сепаратистки лидер в изгнание. Първоначалното полицейско разследване води лондонските прокурори до искането за екстрадиране от Русия на бившия бодигард в Кремъл Андрей Луговой по обвинения в убийство. Сегашното разследване беше фокусирано и върху приближения му Дмитрий Ковтун, който е бивш съветски войник и бизнесмен, присъствал също на срещата в хотела между Луговой и Литвиненко, по време на която най-вероятно е бил изпит отровният чай. „Когато Луговой е отровил Литвиненко, вероятно е да го е направил под ръководството на ФСБ“, посочва Оуен. „Бих допълнил, че смятам това за голяма вероятност. Открих, че Ковтун също е взел участие в отравянето“, допълни съдията. “Фактът, че Литвиненко е бил отровен с полоний-210, който се произвежда в ядрен реактор, предполага, че Луговой и Ковтун са действали за държавен орган, отколкото за криминална организация“, се посочва още в текста.

 

Москва от своя страна разкритикува заключенията от британското разследване. „Ние нямахме причина да очакваме, че финалните разкрития на политически мотивирания и изключително непрозрачен процес... изведнъж ще станат обективни и безпристрастни“, каза говорителката на руското външно министерство Мария Захарова в изявление. „Съжаляваме, че чисто криминален случай беше политизиран и хвърля сянка върху общата атмосфера на двустранните отношения“, заяви още тя и допълни, че Москва се нуждае от време, за да проучи заключенията на разследването. Все още няма реакция от кабинета на Путин. След излизането на доклада настоящият руски депутат Андрей Луговой заяви, че разследването е „абсурдно“ и насочено директно срещу Москва. „Резултатите от разследването, станали публични днес, още веднъж потвърждават антируската позиция на Лондон, ограничената визия и нежеланието на Великобритания да установи истинската причина за смъртта на Литвиненко“, каза той.

 

След като станаха ясни заключенията на разследването вдовицата на Литвиненко призова за санкции срещу Русия и срещу влизането на руския президент във Великобритания. Марина Литвиненко призова за „прилагане на насочени икономически санкции и забрана за пътувания срещу назовани лица, в това число и (бившият директор на ФСБ Николай) Патрушев и Владимир Путин“. Тя също така поиска директно британският премиер Дейвид Камерън да „призове за незабавното експулсиране от Великобритания на всички руски служители на разузнаването..., базирани в лондонското посолство“. Тя изрази удовлетворение, че са потвърдени думите на съпруга й от смъртния му одър, в които той обвинява Путин. Преди да почине, Литвиненко директно обвини руския президент за опита за ликвидирането му.