Испански учени откриха метод за ограничаване на бета-амилоидните плаки в мозъците

Испански учени откриха метод за ограничаване на бета-амилоидните плаки в мозъците на мишки. Известно е, че тези плаки увреждат паметта на пациенти, засегнати от болестта на Алцхаймер. Откриването на новия метод навежда на мисълта, че последствията от болестта могат да бъдат предотвратени, съобщиха ЮПИ и БТА.

 

Обучението и запаметяването при хора и животни е базирано върху промяна на информационния обмен между невроните в мозъка. Продължителната промяна, свързана с т.нар. синаптична пластичност, се прекъсва от бета-амилоидни плаки, които блокират синаптичните връзки у засегнатите от болестта на Алцхаймер. 


Учени от университета на Страната на баските заявиха, че макар да нямат достатъчно познания за предизвиканите от болестта на Алцхаймер промени в мозъка, са започнали да си изясняват ефекта от протеини у хора, засегнати от увреждания на когнитивните функции.


През 2010 г. беше установено, че протеинът PTEN, за който се смята, че е туморен супресор, е привлечен от синаптичните връзки при нормално функциониране на мозъка. При пациентите, засегнати от болестта на Алцхаймер, механизмът, свързан с привличането на PTEN, излиза извън контрол. Това е предизвикано от бета-амилоидни плаки и води до дебалансирана синаптична пластичност, като уврежда паметта.


В рамките на новото изследване учените разработили молекулярен метод, който прави невроните резистентни към ефекта от бета-амилоидните плаки. Блокирането им позволило мишки, засегнати от версия на болестта на Алцхаймер при гризачите, да съхранят паметта си.

 

"Макар да става въпрос за използване на животински модели, тези изследвания допринасят за разкриване на механизмите, които контролират когнитивните функции", отбелязват учените.


Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".