Какво ще се случи с висшия магистратски съвет?

 

Висшият съдебен съвет решава как да реагира на политическия призив да се саморазпусне. 

Още по темата

 

На днешното съвещание се очаква да приеме декларация в отговор на призива на депутатите от РБ и ГЕРБ. 

 

Официален отговор към този момент няма, въпреки че различни членове на висшия магистратски орган коментираха случващото се. По техните думи призивът на депутатите е намеса в независимата власт. Те подчертаха, че е имало много правителства с нисък праг на доверие, но досега никой не им е искал оставката. 

 

"Наистина в доклада има много критики по въпроса на ВСС, но има критики към законодателната и изпълнителната власт. Също така за пръв път лично аз срещам да се позовават на практиката на Еропейския съд на правата на човека, като цитират 45 дела, по които България е осъдена заради неефективно разследване", заяви говорителят на Съюза на съдиите Нели Куцкова. 

 

"За мен е изключително учудващо как законодателният орган преди един месец приема промени в Конституцията, създава преходни разпоредби, в които урежда съдбата на ВСС, разписва точни времеви стъпки за разделянето на съвета, а след един месец излиза с призив тези норми да не бъдат спазени", изтъкна Ясен Тодоров, председател на етичната комисия на ВСС. 

 

Единствено Георги Колев влезе през централния вход на сградата. Всички останали избегнаха медиите, като влязоха през задния вход. Според Колев мотивите за поисканата оставка са свързани с доклада на ЕК. "Забележки може да има към ВСС, но някои критики не са основателни", заяви той.