Възразяваме срещу поредния опит на политически сили за вмешателство, заявиха магистратите

 

 

Висшият съдебен прие позиция, с която заявява, че членовете на магистратския орган нямат

Още по темата

намерение да подават оставка.

 

Без възможност за задаване на въпроси пред медиите се яви новоизбраният след скандал Димитър Узунов. Той изчете, че ВСС категорично възразява срещу поредния опит на политически сили за вмешателство, явна демонстрация и груба намеса в работата на независимата съдебна власт.

 

Според магистратите, настоящият състав на Съвета е обект на манипулативни внушения и целенасочени атаки още от формирането му през 2012г. Въпреки това е постигнат напредък в подобряване дейността на съдебната власт. 

 

"ВСС е колективен орган и е напълно естествено в духа на демократичните традиции членовете му да изразяват и застават зад различни позиции по въпроси, свързани с работата на съдебната власт", гласи декларацията на магистратите.

 

 

"Прекратяването на мандата на ВСС в настоящия момент и в контекста на предстоящите промени в Закона за съдебната власт не само няма да доведе до промяна в работата на органите на съдебната власт, но и крие рискове от задълбочаване на проблемите и внасяне на допълнително напрежение в системата, което не е в интерес на нито една институция или парламентарно представена политическа партия. Настояваме за конструктивен диалог и съвместни усилия за провеждане работата на ВСС в синхрон с приетите промени в Конституцията и с предстоящите промени на Закона за съдебната власт", се изтъква в становището. 

 

Проблемите във Висшия съдебен съвет и призивът на управляващите предизвикаха разнобой в управляващата коалиция. Партньорите са на различни мнения относно изненадващата декларация на ГЕРБ.

 

Реформаторите също искат оставката на Висшия съдебен съвет, но не са съвсем съгласни с всички мотиви на ГЕРБ. Патриотичният фронт пък остро разкритикува това действие на ГЕРБ. 

 

Голямата тема в парламента е дали е противоконституционно, дали е вмешателство в съдебната власт и защо всичко това се прави ден преди доклада от Европейската комисия. Много обвинения се чуха от партньорите, а и от страна на опозицията, като най-сериозното е, че тази декларация е опит за прехвърляне на вина.

 

Вижте подробности!