Анализа на Комисията коментира и правосъдният министър

Докладът на ЕК е обективен. Това заяви на брифинг вицепремиерът Меглена Кунева, предаде БГНЕС. Тя коментира поредния доклад на Европейската комисия относно напредъка на страната ни по механизма за сътрудничество и проверка.

 

Още по темата

„Четем доклада като обективна оценка на стъпките, предприети от България за борбата с корупцията, организираната престъпност и развитие на съдебната реформа. Има и ясни сигнали, че трябват и допълнителни стъпки”, допълни вицепремиерът.

 

Кунева подчерта, че се отчита, че "правителството има воля да продължи напред, отбелязва се, че в случаи като например Закона за корупцията няма развитие от страна на НС, но се изразява надежда, че законът ще бъде приет".

 

По думите на Кунева 2016 г. е тест за борбата с корупцията.

 

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева отбеляза, че има надежда, желание и план за действие България да се справи с проблемите. Тя все пак отбеляза, че не може да промени всичко всичко онова, което 25 години не е променяно. 

 

Кунева и Захариева се обединиха около мнението, че са нужни взаимодействието и диалога между институциите, за да се постигне напредък. 

 

"Докладът подчертава нуждата от сътрудничество между властите. Там, където е имало такова, сме постигнали успех. Това трябва да правим и сега”, на мнение е Кунева.

 

Тя изтъкна, че един доклад като този има нужда от действие: "Тъй като изпълнителната власт е натоварена с най-много динамика, ние трябва да бъдем най-бързи. Планът се прави най-напред от правителството. И ние няма да пропуснем да го сторим".