ВСС трябва да се вземе здраво в ръце, изтъкна министърът

Още по темата

"Крайно време е да спрем да гледаме на доклада на Европейската комисия като документ, с който някой размахва пръст на България. Това е механизъм за партньорство, заяви на брифинг министърът на правосъдието Екатерина Захариева.

 

Тя коментира, че има план за действие и ясно разписани срокове. Планът ще бъде представен в петък по време на Съвета за съдебна реформа.

 

"Топ приоритет на Министерство на правосъдието са измененията на Закона за съдебната власт, които трябва да бъдат внесени до 10 март. Най-важното изменение, което се очаква в него, е свързано с измененията на Конституцията, разделянето на ВСС на две, явното гласуване, прекият избор на членовете от магистратите и засилената роля на инспектората за оценки на проверките за почтеност и имущество на магистратите”, поясни Екатерина Захариева.

 

Правосъдният министър коментира, че в доклада, освен позитивните неща, има и много критики. 

 

„Не искам да влизам в разговор с това кой е виновен и кой не, но със сигурност политическата воля на правителството да върви към реформи е отчетено в доклада”, Захариева.

 

Според вътрешния министър Румяна Бъчварова докладът на ЕС е обективно критичен и именно в това е неговият смисъл: "Става дума за доклад и оценка, но и за доклад и сътрудничество". 

 

"Този доклад ни казва: Имате много спешна работа за вършене", заяви на свой ред Захариева. По думите й с документа Брюксел призовава да приведем Конституцията в действие и изисква да се видят резултати и да не остане всичко на хартия. 

 

"ВСС трябва да се вземе здраво в ръце и също да започне да работи по предложените препоръки. Нашият призив към тях е за конструктивна работа. Няколко пъти ги призовах да спазват кодекса, който те самите приеха, за толерантно отношение. Оставката е морален акт и те вече изказаха позицията си по този въпрос", коментира Захариева, като допълни, че като правосъден министър ще работи с ВСС. 

 

ЕК подчертава и очакването за план за въвеждане на електронното правосъдие.