В Карлово, Сопот и Калофер вече събират подписка, с която да спрат промените в историята

 

Карлово, Сопот и Калофер на бунт заради промените в учебниците по история. Наследници на възрожденски фамилии събират подписка и канят историците да им отидат на гости, за да им разкажат робство или съжителство е имало пет века по тези земи. 

 

Васка Стефанова е потомствена карловка. Разказва, че дедите й са се борили за Освобождението и пази икона, останала от времето, когато България пада под турско робство - напомняла й как са загинали предшествениците й. 

Още по темата

 

Карловци помнят своята история, помнят тежките и страшни събития, които са се случвали в този град, как е бил опожарен градът през времето на страшното. 

 

Повечето къщи в града са били опожарени, а много хора - избити, разказва Васка. Тя и съгражданите й канят авторите на новите учебници да посетят домовете им, в които да намерят истинските факти за случилото се през тези пет века.  

 

Напрежение има и в Сопот. В къщата-музей на Иван Вазов уредниците прелистват "Под игото" и се чудят как от произведението трябва да изтрият думата "робство". В Карлово, Сопот и Калофер вече събират подписка, с която да спрат промените в историята. Готвят се и за бунт.

 

Образователният министър Тодор Танев от своя страна заяви, че все още чака учените от БАН да се произнесат що е то "робство" и едва, след като чуе позицията им, ще подпише корекцията в историята. Той обаче е против термина "османско присъствие".  

 

Репортер: Благой Бекриев