Той отправи тежки обвинения за корупционни схеми в системата, които е бил на път да прекъсне

 

 

Въпреки срещата в събота с премиера Бойко Борисов, министърът в оставка Тодор Танев заяви, че все още не знае напълно мотивите за исканата му оставка, но предполага, че става въпрос за лошата комуникация на министерството с обществеността. 

 

Признавам и приемам, че затруднения има”, заяви Тодор Танев в предаването „Събуди се”. „Но имайте предвид, че тези учебни програми бяха готови преди три години, макар и силно променени от мен сега. И тогава с доста пари са правени консултации и разяснения с учители, траещи понякога с дни. Никой не може да ми докаже, че учителите не са знаели за това”, заяви Тодор Танев. 

 

Той отхвърли в министерството да е имало системни проблеми. Заяви, че премиерът е  имал предвид лошата комуникация. 

 

„Ако имаше системи проблеми, нямаше да има нито пет закона, нито милиард и 300 милиона докарани дотук и спокойно работеща система”, заяви Тодор Танев. „Тук имат малко вина и журналистите, не може аз да съм виновен за всичко”.

 

По думите му следващият министър ще има една добре постлана основа, върху която да работи. 

 

Според него основната атака е срещу някои чиновници в министерството. 

 

Що се отнася до Меглена Кунева, чието е единственото споменавано име за следващ министър на образованието,  Тодор Танев заяви: 

 

„Г-жа Кунева ще закачи нещата където и да е. Например ако беше в здравеопазването, там щеше да ги приспособи към нашето председателство на Европа през 2018”, иронизира Танев. 

 

Освен това Тодор Танев отправи тежки обвинения за корупционни схеми в системата, които е бил на път да прекъсне.

 

„Плащаме по 20 милиона за учебници на година, писани от едни и същи хора или поставени от тях лица, при това свързани с министерството, а след това сами си ги оценяват. Това е безобразие. Не ме интересува кой е бил министър тогава. Важното е, че такъв манталитет съществува”, заяви Тодор Танев. „Имах предвид да сложа национален пул от анонимни, но проверени учители, които нямат връзка с авторските колективи. Тези учители да стават членове на тези комисии, които да оценяват новите учебници. Това е затягане на кранчето. Тодор Танев, който не участва в такива неща, естествено започна да става неудобен”, заяви министърът в оставка. 

 

 

Повече гледайте във видеото!