Патриотите все още не са взели решение за кандидатурата

"Няма да подкрепим кандидатурата не само на Меглена Кунева, а и на който и да е кандидат, защото формулата на това управление е неподходяща. От ДПС сме заявили още в началото

Още по темата

на този мандат, че се позиционираме в рамките на конструктивната опозиция". Това заяви д-р Хасан Адемов, председател на парламентарната комисия по труда, социалната политика и демографията по повод предстоящото гласуване на нов министър на образованието в предаването "Преди всички" по БНР. 


По думите му ДПС споделя голяма част от аргументите на БСП за вота на недоверие за здравната политика.

 

„Невъобразимият хаос в тази сфера стана стандарт. Генерирането на безкрайно много идеи се превърна в линия на поведение. Проблемите не само не се решават, а се задълбочават. Решенията, които се предлагат, създават сериозни притеснения”, допълни той. 

 

Според Хасан Адемов създаването на националната здравна карта е неправилен подход, с който се цели централизирането на финансов ресурс и постигането на фискални, а не на здравни цели. Адемов отбеляза, че в национален мащаб броят на болничните легла се увеличава, но се променя тяхната структура, а за София се планира намаляване на броя на общопрактикуващите лекари. Така според д-р Адемов достъпът на гражданите до здравна помощ ще бъде драстично нарушен. 

 

Междувременно лидерът на Патриотичният фронт Валери Симеонов, заяви че партията ще реши дали ще подкрепи Меглена Кунева за образователен министър, след като обсъди с нея промените в сектора.

 

В сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ той заяви, че депутатите от групата държат на дискусия за промените в учебното съдържание, но имат и още две основни изисквания. 

 

„Oсвен по учебните програми, ние ще поставим на г-жа Кунева въпроса какви промени мисли да прави по посока на патриотичното възпитание, по посока на общото, заложено в програмата за стабилно управление изискване за възпитаването на децата в дух на родолюбие, защото до момента не виждаме някаква промяна в тази посока. Не на последно място ще искаме също нейната позиция по отношение на кадровите назначения и уволнения евентуално на точно този втори ешелон, който подготвя учебните програми вече десетилетия. Това са тримата заместник-министри на първо място. Ще искаме да чуем нейното мнение по отношение на тези лица, които бяха реалните, истинските причинители на скандала, на който бяхме свидетели“, обясни Симеонов. 


Той бе категоричен, че за момента не може да се каже дали Меглена Кунева ще се справи като образователен министър. Дори Патриотите да я подкрепят, тази подкрепа може да бъде оттеглена впоследствие, ако изискванията на Фронта не бъдат изпълнени в посочените от депутатите срокове, каза още Симеонов.

 

По-рано досегашният образователен министър Тодор Танев разкритикува номинираната за негов наследник Кунева и обясни, че всъщност остава министър на образованието в сянка.