Близо 20 са първите общини, които ще могат да получат нова помощ

Общини ще бъдат оздравявани с помощта на държавата, прие Министерският съвет. Според предложенията в Закона за публичните финанси, ако местната власт остане без пари, държавата може да й отпусне безлихвен заем. Но само ако общината сама изработи програма, която да я извади от фалита.

Още по темата


Финансовият министър Владислав Горанов обясни, че сега просрочията на общините са около 150-160 млн. лв., а отпуснатите заеми на местната власт са около 50 млн. лв. Първите общини, които ще могат да получат нова помощ от държавата, са около 20.


Спасителните им програми може да включват и увеличаване на местните данъци и такси, но последната дума дали това е нужно ще решава кабинетът.


„Когато се обърне общината към правителството, си запазваме правото да преценим дали предложените мерки са адекватни. Ако в края на краищата оценката на правителството, че определена програма би дала резултат, а тя не го даде, споделяме отговорността. Лошо управление има независимо от цвета на кметовете. Затова искаме да създадем задължение, когато по определени обстоятелства общината е във финансов колапс, поне да го съобщят. Пример с Велинград, от вчера са със запорирани сметки, не могат да финансират нито детските градини, нито училищата, нищо”, обясни министърът на финансите Владислав Горанов.