Камионите ще се пропускат избирателно

 

Общата стачка в южната ни съседка ще се отрази сериозно и на България. Границата ни с Гърция остава блокирана заради протеста на земеделските производители. Тировете ще се пропускат избирателно.


От Външното министерство предупреждават да бъдем внимателни, ако пътуваме към южната ни съседка, а при възможност дори да избягваме преминаването на границата.


Оттам съветват още да не посещаваме места с масови обществени мероприятия като митинги и шествия.

 

Днес опашката от камиони е двойно по-голяма от вчера - над 9 километра. Още вчера следобед фермерите отново блокираха границата "Илинден" – "Ексохи" и "Кулата".


„От 15 часа сме на границата. Не сме мърдали оттук. А на опашката от тирове изкарах над 35 часа. Не е нормално, но сме свикнали. Вчера трябваше да бъдем в Солун с колегата ми. Знаем, че дори да стигнем днес до Солун, фериботите не работят и ще трябва пак да чакаме”, разказа пред Нова български шофьор на тир.

 

От Община Сандански и Петрич са организирали раздаване на безплатна храна и вода на шофьорите, които чакат на опашката на границата.

 

Двата най-големи синдиката обявиха протест срещу спорна пенсионна реформа. В много градове се очакват митинги. Тролейбусите, регионалните влакове и такситата няма да работят. Автобусите, трамваите и метрото ще се движат със съкратено работно време. Корабите спират. Затворени са държавните училища, а в държавните болници работят само звената за Бърза помощ. Вътрешните полети също са засегнати.

 

Недоволството е провокирано от намаляването на максималната и минималната пенсии и от увеличаването на осигуровките - както за работодатели, така и за работници.


Граничните пунктове с България според последната информация ще бъдат затворени. Кореспондентът на Нова в Солун Бойка Атанасова е получила уверение, че леки автомобили и автобуси ще бъдат пропускани на ГКПП „Кулата-Промахон”.


Репортери: Екатерина Николова, Бойка Атанасова