Отговорът - нагледно от Пловдив

 

Още по темата

В Пловдив показаха нагледно как може да поевтинее сметката ни за парно. По-ниски такси плащат жителите на първия в града блок с преустроена сградна инсталация. Новият начин позволява и минимални такси за хората, които не използват парно. Ето как действа инсталацията.


В жилищния блок на улица „Хан Кубрат” в Пловдив след преустройство на инсталацията таксите за сградни инсталации са намалели с близо 80%, показва анализът за месец декември.


„Благодарение на това, че тръбите не в апартаментите се измерва точно и по тази причина сградната инсталация спада с над 80% и в момента е 3,74 лв. на клиент”, коментира Петър Костадинов – EVN „Топлофикация”.

 

Досега тръбите за парно са преминавали от избите през всички етажи и стаи на сградата, като хората е трябвало да плащат за топлоенергията, независимо дали използват парно или не.


„Бяхме заедно с другото крило – с големия блок. И плащахме много за сградна инсталация. Сега си имаме долу индивидуално само за нашия блок”, обяснява Ели Меликян – абонат на „Топлофикация”.


„Инсталацията е нещо, което те облекчава, удовлетворява и във финансово отношение е в полза”, обяснява домоуправителят Георги Тошков.


Чрез новата система всяко жилище има индивидуален топломер, като отчитането става на входа. Тези, които използват парно и през зимата по този начин, ще заплащат между 3 и 4 лева на месец.
„Ежемесечно се свалят показанията и данните за консумацията се фактурират – без изравнитени сметки”, казва Ангел Киров от EVN „Топлофикация”.


Експертите изчисляват, че инвестицията за преустройство на инсталацията се избива за около три години от по-ниските сметки за парно.


Репортер: Илиян Велков