Подписали са се 69 депутати

 

Първият вот на недоверие срещу кабинета вече е факт. Мотивите - тотален провал в здравеопазването, а целта - оставка не само на ресорния министър Петър Москов, а и на цялото правителство.

 

 Обещанието беше спазено. Опозицията внесе вота на недоверие. Темата - здравеопазване.

 

„О, вече! След един месец спазми, това е чудесно”, заяви здравният министър Петър Москов. 

 

БСП и ДПС за първи път ще са заедно след шумната раздяла преди време. Подписите, които са събрали са 69, два от които не са техни, а на независимите Велизар Енчев и Георги Кадиев. 

Още по темата

 

„Има индикации, че и други групи, след като се запознаят с мотивите, могат да го подкрепят”, заяви Хасан Адемов от ДПС.

 

Според БСП провалът в здравната политика е пълен, тя е вредна за гражданите, а здравно-осигурени са лишени от достъп до здравеопазване. Затова не искат просто оставка на министър.

 

„Все пак министърът предлага, но Министерският съвет решава, така че това е провал на цялото правителство”, заяви Емил Райнов от БСП.

 

От ДПС пък отдавна искат главата на здравния министър. Той обаче не се тревожи, че ще му я вземат с вот.

 

„Не очаквам този вот да мине, но с цялото ми уважение към народните представители,  ще прочета мотивите и ще отговорим”, заяви министър Москов. 

 

За това, че вотът ще мине, не са много обнадеждени и от опозицията, въпреки че разчитат на още подкрепа. 

 

Колкото до обвиненията на Радан Кънев, че ДПС са „искали разрешение от ГЕРБ, за да се подпишат под вот за здравеопазване”, опозицията влезе в контраатака.

 

„Не искам да коментирам такъв тип манипулация. и БСП, и ДПС са самостоятелни и автономни партии, които сами могат да вземат решения”, заяви Хасан Адемов.

 

Същинската атака срещу правителството ще се случи следващата сряда.