Болниците ще могат да увеличават леглата само с разрешение на НЗОК, обясни министърът

 

Няма да се закриват болници. Това увери здравният министър Петър Москов при представянето на новата национална здравна карта в Пловдив.  Ще се съкращават, обаче легла в лечебните заведения.  Механизмът, по който ще се определя коя болница с колко места ще разполага, е на базата на използваните през миналата година легла.  

Още по темата

 

Онкологичната болница в Пловдив лекува пациенти от цяла Южна България. Валентина Асенова идва чак от Ивайловград.  Жената е притеснена, че следващият път за нея може да няма свободно легло, след като местата в болницата бъдат намалени.

 

Само през миналата година броят на пациентите, преминали оттам, е с 4000 повече. Въпреки това не всичките 243 легла са били заети. Това налага сега да бъдат намалени с 50.  „Около 70 % е един добър оптимален процент за използваемост на леглата и на базата на този процент се изчислило, че на годишна база 185 легла могат да отговорят на нуждите”, коментира управителят на онкологичния диспансер д-р Красимир Вальов.

 

Здравният министър обясни, че там, където леглата не достигат, болниците ще могат да разкриват нови само след одобрение от  НЗОК. „Нито една болница няма да бъде закрита”, категоричен беше Москов.

 

Относно закриването на  Спешното отделение в Асеновград здравният министър даде шест месеца отсрочка звеното да изпълни новите изисквания за спешност, в противен случай дейността му ще трябва да бъде прекратена.    

 

Не е  ясно и колко пари ще получават тази година болниците по клиничните пътеки, тъй като рамковият договор все още не е подписан.

 

Репортер: Благой Бекриев