Търговците изчисляват, че загубите им ще са за стотици хиляди левове

 

Ефектът от фермерските протести - загуби за стотици хиляди левове нанесе продължилата месец гръцка блокада на търговците у нас. На най-голямото тържище за плодове и зеленчуци край село Първенец продавачите пресмятат, че между 1000 и 2000 лева на ден са преките им загуби.

 

Заради дефицита на евтина гръцка стока, цените на плодовете и зеленчуците се повишиха с около 30-40%. Най-драстично е поскъпването при краставиците, доматите и цитрусовите плодове.

 

Тази сутрин на борсата в Първенец пристигнаха първите 15 тира с евтин внос от Гърция, но търговците изхвърлиха половината от стоката в камионите, тъй като от дългия престой на границата плодовете и зеленчуците са се развалили.

 

"Това, което се внася от Турция, запълни изпразнената ниша на стоката от Гърция. Не може да се каже, че се забелязва някакъв недостиг на стока. Да, има някакво повишение на някои от стоките, но като цяло цените са нормални по отношение на плодовете и зеленчуците. Така че за момента не мога да кажа, че има някакъв недостиг или глад на стока", коментира за "Здравей, България" управителят на борсата в село Първенец Радослав Насков.

 

„3.40 лв. е днес краставицата на едро, българската. Два и нещо беше гръцката краставица, сега е 3.40 лв”, обяснява Димитрия Драганова - търговец на борсата за плодове и заланчуци в Първенец. По думите й може да се повиши цената на доматите и мандарините.

 

„Загубите ни са големи. Как да прподадеш тази стока, която е скапана, виж!? Не можеш да й вземеш и стотинки. Как да я продадеш. Загубите са за наша сметка. Не можем да си търсим от никого правата”, казва Камелия Георгиева.

 

"Някои от търговците се оплакват, че стоката, която пристига, е развалена. Други казват, че не нещо нормално това, което пристига. Всички виждат нещата по различен начин. Но предвид затварянето на границата, предполагам, че ще има и доста негодна стока, която тепърва ще пристига", добавя управителят на борсата в село Първенец Радослав Насков.

 

Само на борсата в Първенец търговците изчисляват, че загубите им от гръцката блокада са за стотици хиляди левове. В същото време прогнозират, че когато гръцката стока влезе отново на пазара ни, цените отново ще тръгнат надолу.

 

Репортер: Благой Бекриев