Финансирането на ВУЗ-овете обаче вече ще става на базата на качество

 

Парите за висше образование няма да бъдат рязани. Гаранцията даде новият министър на образованието Меглена Кунева.

 

В същото време започва промяна във финансирането на университетите.

 

Държавата обяви война на ненужните специалисти, тоест, всички тези млади хора с образование, от каквото бизнесът няма нужда. 

 

И започва реформа - пари да се дават не на брой студенти, а спрямо това дали висшите училища вадят качествени и търсени кадри.  

Още по темата

 

През 2020 година  по-голямата част от субсидията ще е точно на този принцип. Скоро ще стане ясно кои ще са приоритените направления,  които ще получават повече пари. 

 

Засега е ясно, че глад за студенти има в педагогиката, технологиите, транспорта и архитектурата. 

 

Ще има и защитени специалности. Все още не е ясно кои ще бъдат посочени за такива. Пример затова обаче са екзотичните филологии, в които студентите не са много.

 

Да се срещнеш със студент, който учи японистика у нас е рядкост. Софийският университет е един от малкото, които предлагат среща с източния език и култура. На година около 25 младежи успяват да запишат рядката специалност. Входът тук е възможен само с висок успех.

 

„Въпреки относително малкия брой на студентите, те представляват важни за Българската държава и изобщо за знанието области”, обяснява доц. Андреев.

 

Такива специалности най-вероятно скоро ще бъдат защитени. Защитени, защото обществото има нужда от тях, въпреки малкия брой на студентите.  

 

Нужда имало и от приоритетни направления. 

 

„Дългосрочно е показано, че имаме нужда от висшисти с висока квалификация. За тези приоритетни направления ще бъде предвидено допълнително финансиране”, заяви зам.-министърът Николай Денков. 

 

Колкото по-добри кадри вади един университет, толкова повече пари ще получи. С тази промяна експертите искат да намалят ненужните специалности.  Ако едно висше училище поиска да запази дадена дисциплина, която обаче не е нужна на бизнеса, то няма да получи държавни пари. Така някои специалности ще се орежат. Критерият ще е рейтинговата система.

 

„Крайно време е университетите в България да спрат да произвеждат кадри, които след това нямат реализация”, заяви вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева. 

 

В момента 1/3 от студентите завършват „Икономика” и „Администрация и управление” и трудно намират реализация.