Делото срещу банкера е отложено за 16 март

 

Цветан Василев - на разпит. Днес се очакваше банкерът в изгнание да даде показания пред съда в Цветан Василев обаче не се яви в съда, там отиде негов адвокат. Оказа се, че Василев е болен. Това е съобщил адвокатът му Владимир Белянски на съдията. Той е представил и подробна документация за здравословното му състояние. От какво точно страда Цветан Василев – не е ясно, защото информацията е засекретена. 

Още по темата

 

Делото за екстрадицията му е отложено за 16 март от 11:30 часа, отново във Висшия съд в Белград. Василев е привлечен като обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери, но от 2014 година пребивава в сръбската столица.

 

Главният прокурор Сотир Цацаров вече е сезирал европейските институции за дългото отлагане на решението за екстрадиция от страна на сръбското правосъдие.

 

Каквото и да реши съдът при съседите обаче, крайната дума за съдбата на банкера ще има сръбският министър на правосъдието.

 

След един месец обаче в страната предстоят предсрочни избори, което значи, че временно на поста няма да има никой, който да вземе финалното решение за това дали Василев да бъде екстрадиран. 

 

Същевременно изтича срокът, в който българската прокуратура трябва да внесе обвинителния акт срещу банкера. Ако не го направят, делото срещу банкера трябва да бъде прекратено.