Зрението има ключова роля за засищането

Германски учени установиха, че ако хората не виждат какво ядат, поглъщат по-малко храна, съобщи в. "Дейли мейл". Причината не е само защото трудно намират храната в чинията. Така те мислят, че са яли до 88 процента повече.

 

Когато се храни на тъмно, човек насочва вниманието си към другите сетива, според професора по психология Брита Ренер от университета в Констанц. Незрящите разграничават храните по-добре с обонянието си и имат по-силно усещане за вкус, изтъкна професорът, цитиран от БТА. 

 

Възможно е преживяването на храненето да е по-силно, когато човек е със завързани очи и това да води до усещането, че е изядена повече храна. Смята се, че зрението има ключова роля за засищането. На него обаче може да се повлияе с това колко голяма изглежда порцията в чинията.

 

Предишно изследване установи, че когато се хранят от малка чиния, хората се чувстват по-сити, отколкото ако са изяли същата порция от голяма чиния. За изследването си екипът е работил с 90 студенти, които са яли три различни сладоледа. Те са давали оценка на вкуса и текстурата, както и на усещането за ситост. Носилите превръзка на очите яли с 9 процента по-малко от останалите. Тези, които виждали какво ядат, надценили с 33 процента поетото количество, а другите - с 88 процента. От еволюционна гледна точка невиждането на храната може да се свърже със заплаха от поглъщане на патогени и това също да намалява апетита.