Заради престъплението два влака за малко не се сблъскаха челно

 

Два пътнически влака се разминаха на косъм от челен сблъсък край гара Стамболийски. Инцидентът е бил предотвратен от служители на БДЖ. Причина за евентуалната жестока катастрофа са откраднати кабели от сигналната система по железопътното трасе.

 

В сряда следобед четири влака са принудително спрени на гарите в Пловдив и Пазарджик. Пътниците са принудени да чакат часове наред, за да се придвижат до София, Пловдив и Бургас.

Още по темата

 

„Беше ужасно. Повече от два часа сме чакали и всеки сам се спасяваше поединично. Нито автобуси, нито нищо подсигурено, но така и не казаха кога ще бъде отстранена повредата”, обясни Катерина Кръстева.

 

„Никой никаква информация. Даже като питате има ли закъснение влака - не знам, още не са ни казали”, обяснява Димитър Димитров.

 

Дежурният ръководител "Движение на гарата" в Стамболийски забелязал, че нещо не е наред в сигналната система и поискал влаковете да бъдат спрени.

 

„Аз бях на таблото, бях на пулта и ми светна там на светлинното табло ми даде индицакия за повреда. И се обадих на механиците, на диспечера, организирахме работата и своевременно реагираха, защото ми предстоеше и влак да вкарвам в гарата”, обяснява Благой Димитров, ръководител "Движение" на гара Стамболийски.

 

Оказва се, че е откраднат кабелът на семафорите, които регулират движението на влаковете, влизащи на гара Стамболийски. Един от крадците е задържан на място от полицията.

 

По-късно е хванат и другият. 31-годишният Васил Георгиев и 45-годишният Янко Стоянов задигнали 18 метра кабел, който струва 420 лева. Щели да го продадат за скрап за 100 лева.

 

„Без една такава регулация на жп релсите е възможно два влака едновременно да влязат в гарата, поне данните по делото в момента са такива да влязат едновременно в гарата, да настъпи сблъсък или евентуално дерайлиране на някои от тях”, обяснява прокурор в Районната прокуратура в Пловдив.


 
Днес съдът в Пловдив ги остави за постоянно в ареста. Двамата обясниха, че откраднали кабела, защото били безработни, а децата им гладни. Досега са осъждани 19 пъти.

 

Репортер: Благой Бекриев