Тържества по случай националния празник в цялата страна

 

България чества 138-мата годишнина от Освождението.

 

Още по темата

Националният празник се отбелязва с тържества в цялата страна.

 

По традиция в 10.00 ч. в храм-паметника "Свети Александър Невски" Патриарх Неофит отслужи благодарствен молебен за загиналите в Руско-турската освободителна война.

 

След това, с литийно шествие, вярващите се отправиха към Паметника на Цар Освободител, където бяха положени венци и цветя.

 

Държавният глава Росен Плевнелиев присъства на освещаването на националния флаг на Паметника на Незнайния войн.

 


След това пред президентството беше извършена почетна смяна на гвардейския караул. 


Вечерта по традиция се състоя тържествената заря-проверка пред Народното събрание.

 

"Кризи е имало и ще има. Хуманизмът, върховенството на закона и споделените ценности са верният път за достойното справяне с тях. Няма народ и държава, която може да се справи сама с глобалните кризи и предизвикателства". Това заяви президентът Росен Плевнелиев в словото си по време на честването.

 

 

Стотици граждани дойдоха тази вечер на площада за тържествения ритуал. Много от тях държаха националния флаг. Сред хората имаше и много, семейства с малки деца. На церемонията дойдоха и премиерът Бойко Борисов, председателят на НС Цецка Цачева, българският патриарх Неофит, главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджи, кметът на София Йорданка Фандъкова, депутати, посланици.

 

„Преди близо 140 години българите също получиха широка международна подкрепа в своята борба. Ето защо ние на свой ред не можем да останем безгласни, когато други народи стават жертва на чужда агресия. Не бива да си затваряме очите, когато един или друг политик се опитва да наложи националния егоизъм пред солидарността и общите решения”, заяви президентът.

 

 

 

Снимки: Христо Калоферов