Високите нива на С-реактивния протеин индикират опасност

Традиционен кръвен тест предсказва риска от втори инсулт, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ и БТА. Високите нива на С-реактивния протеин показват увеличен риск от втори инсулт, а комбинирането им с данни за генни вариации позволява да се предскаже по-прецизно този риск, заявиха учени от университета на Вирджиния.

 

С-реактивният протеин е ензим, произвеждан в черния дроб в отговор на инфекция. Пациенти, за които има риск да бъдат засегнати от исхемична болест на сърцето, се подлагат на тестове за нивото на С-реактивния протеин. Според авторите на изследването това е лесен начин да се прецени също какъв е рискът от инсулт.

 

"Измерването на нивото на С-реактивния протеин е нещо просто - не е нужна биопсия", поясни д-р Стивън Уилямс от университета. За целите на изследването били анализирани данни от национално проучване, обхванало 2155 пациенти на средна възраст 66 години.

 

Учените първо констатирали, че нивото на С-реактивния протеин показва риска от втори инсулт. След това било установено, че освен генетичните индикации за по-голям риск от инсулт, съществува риск от по-високо ниво на С-реактивния протеин.

 

Учените отбелязаха, че кръвният тест е нещо толкова обичайно, че лекари трябва да го ползват за откриване на риска от инсулт на базата изследването им дори без да се прибягва до генетични тестове. Резултатите от изследването са публикувани в Neurology.