Има ли опасност "Балканският маршрут" да потърси алтернативен път през България?

 

Миналата година в Европа са влезли над 1 милион нелегални мигранти, а през първите два месеца на тази година те са над 130 000 по данни на Международната организация за миграцията и на Върховния комисариат за бежанците на ООН. Очаква се със затоплянето на времето потокът да се засили.


Гърция е пред поредното си изпитание, след като хиляди мигранти пристигат всеки ден и остават там, защото пътят им към Европа свършва заради затворените граници. Напрежението в района на гръцкия пункт „Идомени”, където вече са струпани около 12 000 мигранти, продължи да расте.


След като по-рано тази седмица стотици опитаха да щурмуват границата и бяха отблъснати от македонските власти със сила и сълзотворен газ.


Със свое изявление папа Франциск отново разбуни духовете. “Днес можем да говорим за арабска инвазия. Това е социален факт”, заяви папата. Къде сме ние във всичко това?


„Българската армия е част от нашето общество и трябва да допринася за нашата сигурност”, заяви в студиото на „Събуди се” ген. Димитър Шивиков.


По думите му слухът, че военните да бъдат изпращани на границата невъоръжени, е крайно неприемлив.


„Има такъв риск бежанци да се насочат към територията на България. Това най-вероятно ще се случи тогава, когато каскадно, като шлюзове от Австрия към Гърция започнат да затварят границите”, коментира евродепутатът Ангел Джамбазки.


„Ако границата между Гърция и Македония остане затворена, този поток ще се пренасочи. „Балканският маршрут” ще търси алтернатива”, категорична е Оля Ал Ахмед, журналист от в-к "Стандарт".