По думите му градът ще бъде сравним с някои от най-големите градски центрове в САЩ

Турският президент Реджеп Ердоган предлага изграждането на нов град в северната част на Сирия, за да бъдат приютени част от милионите бежанци, бягащи гражданска война в страната. В реч в Истанбул късно в петък, Ердоган каза, че новият град ще се намира в близост до границата с Турция и заяви, че дори е обсъждал идеята с президента на САЩ Барак Обама.

 

Той заяви, че градът ще бъде с размер от 4500 квадратни километра и неговата инфраструктура може да бъде построена в сътрудничество с международната общност.

 

Бежанците от Сирия могат да бъде "преселени" там, каза той, като според него градът ще бъде сравним с някои от най-големите градски центрове в Съединените щати.

 

"Ние обсъдихме това с Обама и дори обсъдихме координатите, но идеята все още не е „узряла” за да се осъществи”, сподели Ердоган, цитиран от БГНЕС.

 

Той не посочи срок за това как може да се реализира проекта.

 

Турция многократно се опитва да убеди западните си съюзници да помогнат за създаването на т. нар. "безопасна зона" в Сирия, която да приюти сирийските бежанци. Настоящото предложение на Ердоган за изграждане на постоянен град, в който да бъдат настанени бежанците, се лансира за първи път, и се разглежда като част от турското "търсене" на международна подкрепа за решаване на бежанската криза.