В Кавала продължават да пристигат фериботи с бежанци от островите

 

Бой за хляб. Гърция е изправена пред безпрецедентна криза с мигрантите. Това се случи днес в най-големия бежански лагер край Солун. В Кавала продължават да пристигат фериботи с бежанци от островите.


Бой за насъщния. Бой за дрехи, за обувки, за памперси. Всеки път, когато на входа дойде каквото и да било дарение, настава истерия в бежанския лагер. Най-голям шанс имат децата. Затова именно тях изпращат в битката, от която зависи оцеляването на семейството.


„Детето успява. Вчера донесе тази тениска, с която съм облечен”, казва Захра.


Сириецът Захра има няколко деца. Най-малкото е болно, но няма кой да го прегледа.


„Не мога да се вредя за доктор. Детето има странни обриви. Страх ме е и не знам какво да правя. Нямам пари, нямам телефон, нямам дрехи”, оплаква се Захра.


Пред бежанския център постоянно спират коли с дарения. Хора от Гърция, Сърбия, Черна гора, Хърватия купуват необходимото и носят. Йонидис е пенсионер от Солун. Носи по 2 торби хляб всяка сутрин.


„Погледнете ги. Как да не им помогне човек. От война бягат. За мен няма значение откъде идват. Важното е, че търсят помощ”, обяснява Йонидис.


Засега целта на чужденците е Македония и след това Германия. Независимо как и на каква цена. Саид и Мухамед са тук без семействата си. Идват от Афганистан, платили са по 1000 евро за опасното пътуване от Турция.


Пристанищата в Атина, Солун и Кавала в очакване на поредните фериботи с мигранти.


„Досега по наши данни в Гърция има над 50-60 хиляди бежанци”, казва Христос Казантсис от търговско-индустриална камара на Северна Гърция.


А техният брой продължава да расте.

 

Какво ще решат лидерите на Евросъюза за кризата с бежанците в Брюксел и каква е ситуацията в самата Гърция - очаквайте утре в Новините и на сайта ни NovaNews.bg от специалните ни пратеници в Брюксел и в Солун.