Въпреки калта 16 000 души остават да чакат край браздата

 

На гръцко-македонската граница напрежението след взетото решение в Брюксел расте. Хиляди мигранти преживяха ужасна нощ заради проливен дъжд. Снощи дори се наложи спасителни екипи да спасяват деца и да отводняват. 

Още по темата

 

Вечерта имаше демонстрация, но проливен дъжд сложи нейния край. Полетата, осеяни с палатки, се превърнаха в езера. Наложи се медици и доброволци да помагат в отводняването и спасяването на малки деца. Дъждът превърна живота в лагера в пълен ад. Никой не желае да живее в подобна кална яма, но и никой не желае да се върне в родината. Мигрантите, окупирали граничната зона, нямат намерение да мърдат оттам, докато не бъдат пуснати по своя път на Запад. 

 

Сред обитателите на лагера едва ли ще намерите човек, който да приветства постигнатите договорености в Брюксел. Никой не смята да се връща назад. Особено в Турция, откъдето Мухамед и синът му пазят само лош спомен за мизерията в бежанските центрове.

 

"За нищо на света пак в Турция. Със сина ми бяхме в лагер там. Освен това в Турция е скъпо, как ще преживяваме", изтъква мъжът. 

 

Ако граничната зона бъде разчистена, Шаукад все пак ще се върне назад, но само до Атина. И то не за да остане да живее там.

 

Въпреки че за момента цари спокойствие, бежанската бомба тук може да избухне спонтанно всеки момент. В определени моменти нервите на мигрантите не издържат. Само преди ден близо 200 души грабнаха знамената на Германия и ги вдигнаха високо. За да покажат посоката, която са избрали. Независимо дали са желани или не.

 

Въпреки калта 16 хиляди души остават да чакат край браздата. До дни към тях ще се присъединят още. Днес властите в Пирея посрещат поредния ферибот с 1300 кандидати за убежище в Европа.