Мелдоният е широко употребяван от руските атлети

Положителната допинг проба на Мария Шарапова хвърли сянка върху кариерата й и породи безброй въпроси. Самата тенисистка обяви днес, че става дума за медикамент, който е приемала по лекарско предписание през последните 10 години.

 

Веществото се нарича мелдоний и е познато още като милдронат. Антиисхемичното лекарство е създадено в Латвия и според антидопинговата лаборатория в Кьолн допринася за увеличаване издръжливостта на спортистите. Поради тази причина от началото на годината препаратът влиза в списъка на забранените вещества от Световната антидопингова агенция. 

Още по темата


Веществото се използва от хора с нарушено кръвообращение. Често то е свързано и със сърдечна недостатъчност.

 

Лекарството е широко употребявано от руските атлети. Британското издание „Гардиън” цитира проучване от 2015 година, според което следи от лекарството са открити в кръвта на 17% от изследвани 4 316 руски спортисти. 

 

Според Националната медицинска библиотека на САЩ, мелдоният подобрява възстановяването след тренировка, защитава от стреса и подобрява функциите на централната нервна система.

 

Следи от него са открити и в кръвта на една от най-добрите състезателки по кънки на лед Екатерина Боброва. Тя е бивш европейски шампион и беше част от тима, който спечели златен медал на Зимните олимпийски игри през 2014 . Тя каза пред руски медии, че положителният тест е бил "голям шок" за нея. 

 

Мелдоний беше открит миналия месец при колоездача Едуард Ворганов, припомня изданието National Post.