Той напомни, че двама турски консули у нас вече са отпратени от България

 

България размаха дипломатичен пръст на Анкара. Външният министър Даниел Митов разкритикува поведението на турския посланик у нас Сюлейман Гьокче по време на коледните трусове в ДПС.

 

Повод за изявлението на министъра станаха депутатски въпроси защо страната ни не е отзовала ръководителя на турската мисия за намеса във вътрешните ни работи. Министър Митов обаче заяви, че няма да превърне добрите отношения на страната ни с Турция в залог на поведението на определени дипломати. И напомни, че двама турски консули у нас вече са отпратени от България.  

 

"Не влизат в разбирането ми за професионално дипломатическо поведение действията на ръководител на мисия, който независимо от ясните норми на Виенската конвенция за дипломатическите отношения демонстрира поведение, което и общественото мнение възприема като намеса във вътрешните работи на нашата страна", коментира Митов и добави: "Оставил съм на своя турски колега да прецени дали посланик Сюлейман Гоькче допринася за развитието на двустранните ни отношения".

 

Видео: БГНЕС