Според Плевнелиев те са непропорционални

 

Президентът дава забраната за палатки на плажа на Конституционния съд. Росен Плевнелиев подписа спорния закон, но обеща, че иска от конституционните съдии да отменят разпоредбата, която забранява свободното къмпингуване. Държавният глава обяви още, че мерките срещу строителството край морето са недостатъчни.

 

Къмпингуването и паркирането на 100 метра от морето бяха забранени в началото на март с окончателното приемане на текстовете от Закона за Черноморското крайбрежие. Това предизвика вълна от протести сред природозащитниците. 

 

Още по темата

Президентът обаче не счита, че проблемите могат да бъдат решени с налагането на глоби, които са в размер от 1000 до 10 000 лв., както и това, че тези глоби са непропорционални. 

 

Именно затова президентът ще поиска от КС да обяви глобите за противоконституционни. 

 

От президентството съобщиха още, че Плевнелиев е обнародвал промените в Закона за Черноморското крайбрежие, но въпреки това ще сезира КС. 

 

Президентът приветства тази част от промените в Закона, с които властта показва, че „осъзнава необходимостта да се съхранят малкото останали в България плажове с естествени природни дадености. Няма как да не бъде подкрепена направената първа стъпка в тази посока с обвяването на плажовете Иракли, Бяла-Карадере и Корал  за морски плажове за природосъобразен туризъм”, се казва в съобщението. 


 
Държавният глава обаче очаква от институциите да гарантират в максимална степен запазването на цялостния облик на тези плажове

 

Забраната за отдаването им на концесия и под наем, както и осъществяването на каквато и да е стопанска дейност върху тях е мярка за опазването им, но само тя не е достатъчна”, смята Плевнелиев. „Не може да се опазят биологичното разнообразие и екосистемите на тези плажове и да се съхрани естественото им състояние, ако се застрои ивицата зад тях. Трябва да уважаваме и потребността на част от българските граждани да почиват не в хотели и комплекси, а максимално близо до природата. Тук е отговорността и ролята на държавата да създаде правила, с които да гарантира правото на всеки български гражданин да ползва природните богатства и ресурсите на страната и да намери баланса между различните потребности”. 


Президентът отчита и демонстрираната обществена реакция на недоволство от част от приетите промени. 

 

Макар да споделя необходимостта от въвеждане на правила, държавният глава отбелязва, че начинът на приемане на тази поправка, внесена между първо и второ четене без своевременно публично оповестяване и обществено обсъждане, създава негативна нагласа и поставя под съмнение добрите намерения. Ето защо президентът призовава за бързо разглеждане на измененията в Закона за нормативните актове, които да предвиждат оценка на въздействието на важните законодателни промени.