Полезното за човека вещество било извлечено от паяк от вида Thrixopelma pruriens

Учени откриха токсин в отровата на тарантула, който потиска усещането за болка, съобщава БТА.


По света има около 40 000 вида паяци. Много от тях умъртвяват плячката си с отрова. Ако тя се използва в контролирани дози, съставките ѝ могат да имат благотворен ефект. Това може да допринесе за разработване на терапии срещу хроничната болка и невропатията, от които страдат милиони хора по света. 


Ключът към създаването на аналгетиците на бъдещето държи тарантулата Thrixopelma pruriens, твърдят учени от университета на Куинсленд в Австралия. Власинките по тялото на въпросния паял парят като коприва при допир.


Учените изолирали и изследвали пептида ProTx-II в отровата на тарантулата, който потиска рецепторите на болката. Резултатите от изследването им били представени на годишния конгрес на Американското дружество по биофизика в началото на март.


Експертите открили начина на действие на токсина след изолирането му от другите съставки в отровата на Thrixopelma pruriens. ProTx-II се свързвал с невронни мембрани и потискал рецептора на болката NaV 1.7.


Ядреномагнитен резонанс и триизмерна спектроскопия позволили да се установи какво точно се случва. Невронната мебрана привлича пептида, увеличава концентрацията му в близост до рецептори на болката, по-специално NaV 1.7, и насочва пептида в правилната посока, за да увеличи максимално взаимодействието му с неврона.


Изследването за пръв път показва значимата роля на клетъчна мембрана при взаимодействието с токсин, извлечен от отрова на паяк.