Атаката включва и министрите Петър Москов и Николай Ненчев

 

ГЕРБ гони ДСБ от властта. Депутатите от мнозинството настояха премиерът Бойко Борисов да

Още по темата

се яви в парламента веднага след завръщането си от Брюксел, за да обсъдят оставането на партията в управлението.

 

Атаката включва и министрите Петър Москов и Николай Ненчев. Според групата на ГЕРБ не може да продължава "шизофренията", при която ДСБ хем има участие в управлението като част от Реформаторския блок, хем се заявява като опозиция.

 

„Парламентарната група на ГЕРБ ще иска от Борисов да обясни докога „опозиционерите” на Радан Кънев и ДСБ ще участват във властта. Ще питаме премиера докога ще търпи тези хора и лъжите им, че са в опозиция, а всъщност са в управлението на държавата”, каза Караянчева, цитирана от БГНЕС.


„Настояваме прокуратурата да се самосезира и да провери дейността на няколко скандални назначения от квотата на ДСБ в държавното управление”, посочи още тя. И подчерта, че ще настояват прокуратурата да провери всички обществени поръчки в Министерството на отбраната.

 

Видео: БГНЕС

 

Настояваме пред премиера да бъде проверен договорът за адвокатски услуги между кантората на Радан Кънев и дружество "Терем", добави Караянчева. По нейните думи договорът е на стойност 2000 лв. на месец. „Информацията, с която разполагаме е, че за 2015 г. тази адвокатска кантора е получила 20 хил. лева, въпреки че дружеството има отделен юридически отдел“, каза Караянчева.

 

Петър Москов и Николай Ненчев са министри на Реформаторския блок, те се справят изключително добре и ние ги подкрепяме, както и всичките си министри. Това каза съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Найден Зеленогорски пред журналисти във връзка с исканията на ПГ на ГЕРБ.  Той добави: "Нямайте никакво съмнение, че даваме положителна оценка на всичките си министри, стоим зад тях и няма персонални министри на един или на друг. Те са министрите на блока“.

 

Видео: БГНЕС

 

Ясно е, че премиерът Бойко Борисов иска отстраняването на групата на Радан Кънев. Това коментира председателят на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов пред журналисти в парламента. Той припомни, че ГЕРБ са вкарали поправки в приетите вече промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие по настояване на премиера Бойко Борисов и каза: „Вчера верни изпълнители, верни войници на премиера Борисов, на „старшината”, а сега щели да го викат да им се отчита. Няма такова нещо, естествено, че това е координирана акция, която има за цел определен натиск върху групата на г-н Кънев и ДСБ”, заяви председателят на ПГ на Патриотичния фронт. „Смятам, че г-н Кънев трябва да се определи опозиция ли е, или не е. В това отношение съм съгласен с дадената пресконференция. Действително такова шизофренно поведение не е нормално. Според мен е унизително за българския парламент”, подчерта Симеонов и заяви, че трябва да се знае, че в Народното събрание всеки трябва да определи себе си дали е опозиция или подкрепящ.

 

Ако оставката ми бъде поискана, ще я дам разбира се. Това каза министърът на здравеопазването Петър Москов пред журналисти. „Дали някои труднообясними, последователни, непоследователни позиции на Реформаторския блок, ДСБ или на други партньори пречат на работата на правителството и пречат и на моята работа, отговорът е да”, заяви Москов. Според него като резултат от това има повишено напрежение между всички коалиционни партньори. „Вчера на Съвета за развитие беше взето ясното решение за това мнозинството да се консолидира повече около пълноценното изпълнение на програмата на правителството”, коментира министърът на здравеопазването.

 

Той заяви, че не е присъствал партийният форум на ДСБ, защото не е бил поканен. „Второ, за мен е важно, когато партия взима решение, включително и ДСБ, то да не бъде вследствие на висок емоционален момент, а в следствие на размисъл”, заяви той. По думите му в ДСБ има две мнения - едното е свързано включително и с напускане коалицията РБ, минаване в остра опозиция и реализиране на друг вид политически проекти, а другото е свързано със запазване на ролята на ДСБ вътре в РБ и с гарантиране на радикални реформи чрез участие в мнозинството. „Аз съм основател на ДСБ и няма причина някой да ми обяснява дали съм част или не съм част от нея”, заяви Петър Москов.

 

Ако ПГ на ГЕРБ е недоволна от кадровата политика на правителството, може да поиска вот на недоверие, коментира лидерът на Демократи за силна България (ДСБ) Радан Кънев. Той не бил учуден, че от ГЕРБ разглеждали властта като ползване на облаги.

 

Видео: БГНЕС

 

"Именно за това ДСБ е в опозиция, защото ни омръзна да служим за параван на разпределението на тези облаги между ГЕРБ и ДПС. Чудя се само докога част от колегите от Реформаторския блок ще търпят това унизително положение и на каква цена.", добави лидерът на ДСБ. "Тъй като не знаем причината за тази публична истерия, мога само да предположа, че тя се дължи на заявеното намерение на ДСБ да поиска разследване на собствеността на "Булгартабак" и публично свързаните с холдинга контрабандни канали.", беше коментарът на Кънев.

 

Преди дни Националното събрание на ДСБ взе решение да не излиза от Реформаторския блок, който е част от управляващата коалиция. В хода на дискусията се чуха мнения, че Реформаторският блок е изчерпан проект и трябва да се създаде нов.