За цялата година сме похарчили над 3 млрд. лв. без реално да ги виждаме

 

Ръст на плащанията с карти! С почти една пета повече покупки през миналата година сме направили с дебитната си карта, показват данните на Европейски картов оператор.


Сметката за българския пазар: един на всеки 32 лева плащаме с карта. Така за цялата 2015-а сме похарчили 3 млрд. 32 млн. лв., без реално да ги виждаме. В края на миналата година намаляването на плащането в брой беше подкрепено и от властта - с ограничаването на кешовите разплащания над 10 хиляди лева. Според данните, когато харчим с карта, средният превод към търговците е за 75 лв.

Още по темата


43 млн. пъти през 2015 г. търговците са чули шума на преведени през ПОС терминал пари. Понякога от фирми, но по-често от граждани.


„Предимно с карта пазарувам вече втора година, защото е по-удобно, вадя си картата, няма ресто, няма я цялата тази бумащина”, казва Славена.


Към картовите разплащания Славена е привлечена заради сигурността. И вече е свикнала при пазаруване единствената хартия в джоба й да е списъкът с продукти. При плащане спазва правилата. Проблемът е, че не си виждаш парите.


„Все повече предпочитат плащания с карта. Просто е по-лесно за хората, да не носят пари в себе си, за по-голяма сигурност”, обяснява касиерката Калина Петрова.


Използват се най-вече в супермаркетите, ресторантите, кината и аптеките. Или по работа.


„Ако работите във фирма и трябва да отидете в командировка - спане, пътуване, самолетни билети, транспорт - може да бъде платено с карта”, обяснява Красимира Райчева, мениджър за България на картов оператор.


През интернет, чрез дебитни и кредитни карти, миналата година са похарчени 650 млн. лв.


Плащанията онлайн са около 25% от общия обем плащания”, добавя Райчева.


Най-силните платци с карта: между 20 и 55 години, малко повече жени, отколкото мъже.


Славена купува с карта от цигари до дрехи. Не носи повече от 50 лв. кеш. И понякога отказва да пазарува при търговци без ПОС терминал. У нас издадени от банките са повече от 3 млн. дебитни и кредитни карти, като на хората, които ги ползват, нерядко се падат по повече от една.