Една от най-належащите реформи е здравната, изтъкна той

 

Президентът Росен Плевнелиев направи обръщение към депутатите след консултациите с парламентарните партии. 

 

Основни акценти в обръщението му бяха борбата с корупцията, електронното управление, правосъдната реформа и здравеопазването. 

 

"Сложната геополитическа обстановка в света изисква в България да има стабилност", заяви той. 

 

Над 95% от българите нямат доверие в правоохранителните органи, добави той.

 

Още по темата

„България имаше и постигна своите стратегически цели – членство в ЕС и НАТО. Трябват ни нови цели – изграждане на социално отговорна икономика, елиминиране на бедността, пълноправно членство в Шенген, влизане в Еврозоната“, заяви Плевнелиев, цитиран от БГНЕС.

 

Държавният глава направи обръщение към 43-то Народно събрание след приключилия месец на политическите консултации с всички парламентарно представени политически сили. Инициативата се провежда за пети пореден път. Президентът благодари на всички партии за конструктивния диалог. По време на разговорите е обсъдена актуалната политическа ситуация в страната и реформите, които са на дневен ред.

 

Видео: БГНЕС

 

Президентът подчерта, че една от най-належащите реформи е здравната„Здравето няма цена, длъжници сме на народа. Системата не работи достатъчно ефективно. Това трябва да се промени чрез мъдри законодателни решения“.

 

В изказването той отбеляза, че през изминалата година е постигнат сериозен напредък в енергетиката и по-конкретно при намаляване на дълговете в сектора, в диверсификацията на енергийните източници, енергийната ефективност, която по думите на президента ще повиши цената на домовете ни. Плевнелиев посочи също така, че през 2015 г. икономическата среда в страната е била добра – всички индекси са отбелязали растеж.


Той изтъкна, че демократичната държавност е невъзможна без силни регулаторни органи – КЕВР, КЗК и други.

 

Държавният глава съобщи още, че следващият Консултативен съвет по национална сигурност ще бъде посветен на справянето с демографската криза. 

 

 

 

Изборите тази година да бъдат само президентски. С тези думи държавният глава изрази надежда, че политическите разногласия в управлението ще бъдат преодолени. Стабилност на държавата, без политически трусове в управлението, поиска президентът. 

 

 

Репортери: Калина Влайкова, Ина Гълъбова