Някои от обещаните придобивки са оттеглени

 

В Брюксел европейските лидери най-накрая постигнаха окончателно споразумение с Турция да й връщат част от бежанците. Още от следващата неделя в полунощ Гърция ще трябва да връща обратно в Турция всеки мигрант, пробил границата й след тази дата. 

 

След близо две денонощия играта на нерви между Европа и Турция, като че ли е към своя край. В замяна на върнатите бежанци Турция е на път да изтъргува безвизовия режим въпреки заканата на Великобритания, че тя няма да се съгласи. 

Още по темата

 

„За да получат безвизов режим, Турция трябва да отговори на редица разпоредби от международното право”, заяви Ангела Меркел.
 

Турската страна може да получи общо 6 милиарда евро, които трябва да отидат за мигрантите на територията й. Европа обаче не дава категорично обещание за това. В споразумението е записано, че след като Турция изхарчи първите 3 милиарда, страните-членки може да решат да й отпуснат още толкова, но при определени условия. Първият транш от 3 милиарда евро ще коства на страната ни малко под 6 милиона евро.

 

България е сред държавите, които настояват за подписи под някакъв вид споразумение още тази вечер.

 

„Днес трябва да си тръгнем със споразумение. Дори да е лошо, трябва да го има, за да може и Ципрас да си отиде в Гърция и да започне да го изпълнява”, коментира премиерът Бойко Борисов.

 

Турция се закани – няма да превърне територията си в затвор за бежанците. 

 

„Докато Турция приема 3 милиона бежанци, Европа не може да намери място на една малка група и държи тези невинни хора насред Европа в ужасни и позорни условия. Трябва първо да погледнат себе си”, заяви турският президент Реджеп Ердоган. 

 

Подозренията на критиците са, че Турция продължава да извива ръцете на Европа, а Европа се поддава на изнудване.