Те избягали при антитерористичната акция, довела до ареста на участника в атаките в Париж

 

Извършителите на атентатите на летището в Брюксел са белгийските граждани братя Ел Бакрауи, съобщава телевизия RTBF, цитирайки полицейски източник. Те успели да избягат при една от антитерористичните операции, провели се в града през изминалите седмици, която доведе до залавянето на единствения оцелял участник в атентатите в Париж Салах Абдеслам. При атаките загинаха 32 души, а 270 бяха ранени.

 

Още по темата

Highslide JS
 

Братята Ибрахим и Халид Бакрауи живеели в белгийската столица и били известни на полицията, но за престъпления от общ характер, а не за тероризъм.

 

Единият от двамата - Халид, е наел под фалшива самоличност апартамент в квартал "Форе", където преди седмица имаше мащабна полицейска операция. Именно тя насочи службите за сигурност по следите на Абдеслам, който беше арестуван няколко дни по-късно.

 

На летището се взривява Ибрахим. Атентатът в метрото извършва брат му Халид. И двамата са имали сериозни криминални досиета, но за престъпления, нямащи общо с терористична дейност- като например кражби на коли, стрелба, включително и по полицай, по време на грабеж. Арестувани са от време на време, пускани под гаранция, избягали от правосъдие.  

 

Третият предполагаем атентатор от летището в Брюксел е Наджим Лашрауи, съобщават белгийските медии. Той не е задействал експлозив по неизвестни причини и е избягал. Мъжът е оставил куфара, който се е взривил, след като хората са били евакуирани от летището.

 

Истинската му самоличност беше разкрита в понеделник, тъй като до този момент се е подвизавал под името Суфиал Кайал. Предполага се, че той, заедно с убития по време на операцията в брюкселския квартал "Форе" (на 15 март) Мохамед Белкаид, е координирал атентатите в Париж. Следи от негова ДНК са открити по експлозиви от атаките през ноември, както и в два апартамента в Брюксел и Овле, послужили за скривалище на Салах Абдеслам.

 

Именно Наджим Лашрауи се е намирал в автомобила с Абдеслам и Мохамед Белкаид, спрян за проверка на австро-унгарската граница, на 9 септември 2015 г.

 

По обяд във вторник световните агенции, цитирайки белгийски медии, съобщиха, че Лашрауи е арестуван, но след час опровергаха тази информация.

 

 

За да стигнат до летището, атентаторите са поръчали микробус, но на адреса им е дошъл миниван – такси. Предполага се, че заради това те не са успели да натоварят всичкия си багаж с бомби. Таксиметровият шофьор, който е закарал тримата на летището, е посочил на властите адрес, на който вчера са били намерени 15 килограма експлозиви и още два куфара с бомби. Малко след пристигането на сапьорите, една от чантите се взривява, заради нестабилността на експлозивите. За радост, никой не е пострадал.


В квартирата на терористите са открити  химикали, знаме на ИДИЛ, а в кошче за боклук на улицата е намерен компютър със завещанието на Лашрауи. В него той пише: "Бягам, несигурен какво да направя, издирван навсякъде, и ако се забавя, рискувам да се озова в килия"

 

25-годишният Лашрауи е идентифициран не от кой да е, а от атентаторът от Париж Саллах Абдеслам. Знаете, той беше арестуван преди няколко дни и сътрундичи на полицията. Според експерти, не е изключено да се окаже, че издирваният белгийски терорист е участвал в атаката и във френската столица. 

 

 

Белгийците искат да продължат напред, с гордо вдигната глава, заедно, заяви в ефира на Нова Николай Желязков, кореспондент на БТА. "Не се виждат настроения, които да посочват с пръст мюсюлманите в тяхната цялост. Няма изостряне на отношенията в обществото и към политиците", добави той.