Лидерският избор се очертава сложен въпрос пред партията

66% от левите привърженици искат обща лява кандидатура за президент. Това сочи проучване на „Галъп” сред симпатизанти, направено в периода 19 март – 21 март 2016 г. 31 на сто пък смятат, че БСП трябва да има самостоятелен кандидат.

 

Още по темата

„В лявата политическа ниша и в БСП са видими желанията за промяна. Макар настроението за общи действия в лявото и „отваряне“ на БСП да е осезаемо, в сила са и преобладаващите проруски сантименти. Очертава се любопитна лидерска надпревара, както и интересен процес на номинации за кандидат-президенти”, сочи анализът на агенцията.

 

6% от избирателите в лявата ниша въобще не виждат нужда от промяна, докато повече от половината се изказват за цялостна промяна в начина, по който се управлява партията. Сред самите привърженици на БСП структурата на мненията е същата, макар и с малко по-умерено желание за промяна. В мненията се отразява и разочарованието от сравнително ниските резултати на БСП в поредица от избори, отбелязват от „Галъп”.

 

Привържениците на БСП са разделени по въпроса дали посоката на партията в момента е правилна, но все пак положителните оценка преобладават – те се споделят в 50% от случаите срещу 41% негативни оценки. В по-широката ниша на левицата обаче негативните оценки преобладават - с 48% срещу 40% положителни. Твърдите привърженици в по-голяма степен са склонни да смятат, че БСП би се справила по-добре от ГЕРБ във властта – 57% от тях смятат така, докато 37% са на обратното мнение. В по-широката ниша обаче мненията са на практика поделени поравно (47% срещу 46%).

 

50% от левия сектор споделя мнението, че БСП в момента е в изолация. 41% са на обратното мнение. Дори и при самите привърженици на БСП това мнение надделява. Вероятно заради това и почти автоматично (сред над 80% от левите привърженици) се споделя мнението, че БСП трябва да се обръща към всички избиратели, а не само към левите, сочи проучването.

 

Повече от половината от запитаните намират, че политиката на БСП трябва да е ориентирана към Русия, а една трета казват „към ЕС и НАТО“. И тук разликата между електората на БСП и левите привърженици като цяло е несъществена. Резултатите са поредно доказателство за доминиращите русофилски чувства сред различните части левия електорат в България, анализират от „Галъп”.            

 

Лидерският избор се очертава сложен въпрос пред партията. При открит въпрос кой е подходящ да бъде председател на БСП половината от запитаните гласоподаватели на партията не могат да отговорят. Сред останалите настроенията за промяна се фокусират в личността на Корнелия Нинова и тя изпъква чувствително пред останалите потенциални кандидатури с близо 30% от споменаванията. Нинова има сериозна преднина пред настоящия лидер на партията и другите познати лица на левицата. Сергей Станишев също запазва добри позиции сред настроенията на левия електорат. В закрит въпрос за избор между наличните кандидатури, 60% отбелязват Нинова, а останалите се разпределят между другите кандидатури за момента.