Медици от редица градове се присъединиха към протестиращите си колеги

 

Протестите на личните лекари продължават. На четвъртия ден към недоволните си колеги се присъединяват и  общопрактикуващите медици от София. На протест се вдигат и лекарите от Благоевград, Варна, Враца, Габрово, Монтана, Кърджали, Пловдив, Русе и Шумен. 

 

Личните лекари в София се събраха пред сградата на Българския червен кръст в столицата, за да покажат, че търпението им се е изчерпало. 

 

За да не остават пациентите без лекарска грижа, в столичните поликлиники са на разположение дежурни кабинети. По-голямата част от пациентите на столичното 18-о ДКЦ знаеха за протеста. 

Още по темата

 

Междувременно стана ясно, че въпреки дрязгите Българският лекарски съюз няма да иска оставката на здравния министър Петър Москов.

 

По-късно протестът на столичните джипита премина в среща помежду им. Основна тема на разговор бяха хроничните болести, от които страда здравната ни система. И макар много кабинети да останаха затворени, за пациентите бяха осигурени дежурни. А на пациентите им се иска края на протестите вече да идва. 

 

Празни коридори и заключени кабинети. Така осъмнаха днес диагностично-консултативните центрове във Варна и областта. Личните лекари тук спират работа не само за няколко часа, а за целия ден. Все пак има осигурени 10 кабинета за неотложните случаи за цялата област-4 във болница „Света Анна“, по един кварталите "Аспарухово" и "Владиславово" и по един в общините Провадия, Суворово, Девня и Аксаково.

 

 

В Спешния център във Варна към момента е спокойно. Лекарите тук са готови да поемат пациентите на протестиращите лични лекари, както го правят и в извън работното им време. Хората обаче ще бъдат прегледани и ще получат само първична помощ.


Личните лекари пък се събраха пред сградата на Регионалната здравна инспекция, за да изразят своето недоволство. Според тях реформата ще ги превърне в администратори, а това ще бъде във вреда на всички пациенти.

 

Джипитата са категорични, че въвеждането на пръстовия отпечатък в техните практики допълнително ще създаде хаос и настояват за въвеждането на здравна електронна карта.


Съвсем не на шега утре тези кабинети също ще останат заключени, а пет дни по-късно варненските джипита ще подкрепят и националният протест на личните лекари.

 

През следващата седмица личните лекари планират и национален протест пред Министерския съвет, ако исканията им не бъдат чути.

 

Репортери: Марина Малашева, Нивелина Няголова

 

Видео: БГНЕС