Най-ниски сметки – в Разград и Плевен, в София тарифите падат с 5,6%

От първи април падат цените на природния газ и на парното. В София, услугата ще е по-евтина с 5,6%.

 

Най-сериозен спад ще почувстват в Разград и Враца, където намалението е с  11 на сто, в Плевен - с 9%. В Бургас и Варна цените падат с близо 5 на сто. Най-символична е промяната в цената на топлото в Пловдив - с под 1%. Всичко това е възможно заради по-евтиния природния газ. От първи април цената му ще е с 23% по-ниска от досегашната.  

 

Електроразпределителни дружества обаче искат поскъпване на тока от 1 юли. От Енерго-про предлагат поскъпване с близо 3%, около тези цифри гравитира и предложението на ЕВН. От ЧЕЗ засега запазват мълчание.

 

И още една добра новина – от първи април за всички ще е по-лесно да се откажем от електроразпределителното дружество и да купуваме ток от свободния пазар.

 

Процедурата вече ще ни отнема две седмици, два документа и един избор -  този на търговец, който да ни предложи най-подходящия за нас продукт. Той ще движи нещата вместо нас, след като ние писмено го упълномощим.

 

Досега, за да минем на свободния пазар, трябваше да отделим близо 200 лева за нов електромер, който да отчита колко ползваме всеки час. От утре - изчисленията ще се правят на базата на профил на досегашните ни навици - в кои часове колко ток обикновено ползваме.

 

Процедурата е напълно безплатна. Търговците изчисляват, че ако от подобна стъпка общината може да намали разходите си за ток с между 10 и 15%, то за отделните домакинства, икономията е по-символична – в порядъка на процент-два. Важно е да знаем и, че ако останем разочаровани от свободния пазар или доставчика си – винаги можем да се върнем на регулирания пазар.

 

По темата работиха Яна Николова и Благой Бекриев