Искането е изпратено до българския партньор на Международния консорциум на разследващите журналисти

Националната агенция за приходите (НАП) е отправила официално искане до българския партньор на Международния консорциум на разследващите журналисти, съобщават от Агенцията. В писмо, подписано от изпълнителния директор на НАП, се казва следното: 

Още по темата

 

"Националната агенция за приходите следи за спазването на данъчното и осигурително законодателство и единното прилагане на правилата спрямо всички. Общественият интерес изисква внимателно да се анализират, проучат и ако има отклонения от нормативните изисквания, да се разследват всички данни за потенциално отклонение от облагане на български физически или юридически лица. Във връзка с изложеното се обръщам с искане да предоставите на НАП наличната у екипа Ви информация за български лица, за които има информация за офшорни сметки или операции, когато това е възможно. Данните ще бъдат използвани единствено за упражняване на законоустановените правомощия на приходната администрация”, се казва в писмото.

 

"Наличието на банкови сметки или операции в офшорни юрисдикции не означава задължително извършването на данъчни нарушения и престъпления, но независимо от това косвените доказателства за подобна активност би следвало да бъдат внимателно проучени“, се казва още в документа.

 

Припомняме, че изтичане на 11,5 милиона секретни документа от адвокатска фирма в Панама разкрива как богатите и могъщи хора укриват парите си. Повече от 214 000 подставени компании и 2.5 терабайта информация - това е най-голямото разгласяване на поверителни данни в историята на журналистиката: