В някои страни вече започнаха действия във връзка с офшорната компания "Мосак Фонсека"

 

Редица държави започнаха разследвания след мащабните разкрития на Мeждународния консорциум на разследващите журналисти за схемите за укриване на данъци на богати клиенти на панамската фирма „Мосак Фонсека“, станали известни като „Панамските документи“, съобщава БТА.  

Още по темата

 

Франция

 

Френската финансова прокуратура обяви, че започва предварително разследване за данъчни измама при утежняващи вината обстоятелства след изтичането на документите. Френският министър на финансите Мишел Сапен каза днес, че френското правителство ще поиска достъп до документите, разкриващи случаи на създаване на офшорни компании с цел укриване на доходи. Сапен увери, че нарушителите ще бъдат наказани.

 

 

Швейцария

 

Регулаторът на финансовия пазар в Швейцария (FINMA) съобщи, че пуска в ход предварително разследване като реакция на разпростанената информация, обвързваща швейцарски банки, както и други, с офшорни сделки с богати и влиятелни клиенти.

 

Испания

 

Испанската прокуратура започна разследване за пране на пари срещу панамската адвокатска фирма "Мосак Фонсека". Разследването се отнася само до прането на средства, собственост на живеещи в Испания клиенти на панамската фирма. Сред тях са играчът във футболния клуб "Барселона" Лионел Меси, баща му Хорхе, режисьорът Педро Алмодовар и лелята на крал Фелипе Шести, Пилар де Бурбон.

 

Германия

 

Говорителят на германското финансово министерство Мартин Йегер изрази днес надежда на пресконференция, че ще бъде увеличен натискът да бъдат наложени ограничения върху офшорните зони.

 

Холандия

 

Министерството на финансите в Холандия съобщи днес в комюнике, че холандската данъчна служба ще провери дали в изтеклите документи има информация, която засяга страната.

 

Великобритания

 

Джени Грейнджър от данъчно-митническата служба на Обединеното кралство съобщи, че правителството е получило голямо количество информация за офшорни компании, включително в Панама, от широк кръг източници, която в момента е обект на интензивно разследване. "Помолихме Международния консорциум на разследващите журналисти да сподели с нас изтеклите данни. Ще проучим внимателно тези данн и въз основа на тях ще предприемем бързи съответни мерки", обеща тя в официално изявление. 

 

Австрия

 

В изявление, разпространено за печата, австрийският канцлер Вернер Файман заяви: "Станалите вчера известни документи от Панама още веднъж показват, че все още съществува голям сектор от бизнеса, който се занимава със завоалиране и прикриване на парични средства и имотни състояния".

 

Той напомни, че в рамките на Европейския съюз в момента се дискутира четвъртата европейска директива срещу прането на пари. Директивата предвижда съставяне на европейски регистър на икономическите собственици на фирмите-пощенски кутии. " Но става ясно, че е необходим подобен световен регистър. Нужни са по-строги мерки срещу трети страни, които отказват сътрудничество. Срещу държави, чиито начин на действие очевидно е в замъгляването на данъчни измами, трябва да бъдат наложени санкции", подчерта Файман.

 

Австралия

 


Австралия вече започна разследване срещу 800 клиенти на правната фирма. 

 

Панама

 

Панама също заяви, че ще започне разследване. "Описаните в национални и международни медии факти под името "Панамски документи" ще бъдат обект на разследване“, съобщи панамското министерство на вътрешните работи в комюнике.