Образувано е производство след анализ на пазара на горива

 

Комисията за защита на конкуренцията започна проверка на две от големите петролни компании у нас - "Лукойл" и "Ромпетрол". Действията на КЗК са провокирани от подозрения за картел в цените на горивата по българските бензиностанции. Основанията за това дойдоха след извършен щателен анализ на целия сектор.

 

Още по темата

При внезапната проверка служителите на КЗК работят съвместно с полицията. Имат право да конфискуват документи и средства за предаване на информация, обясни за Нова телевизия говорителят на комисията Марио Гаврилов.

 

От двете компании засега отказаха коментар. От пресцентъра на "Лукойл" уточниха, че оказват пълно съдействие на инспекторите. "Компанията винаги е действала в рамките на националното законодателство, не е влизала в непозволени споразумения и няма никакви притеснения от проверката на компетентните органи", допълват от "Лукойл". 

 

Припомняме, че в края на февруари големи вериги бензиностанции се явиха на разпит в КЗК. Там те трябваше да обяснят договаряли ли са тайно цените на дизела и бензина.

 

„Докато цените на производителите и на едро вървят надолу, цените на дребно за доста дълъг период остават на високи равнища и това, което е притеснително е, че виждаме еднакво високи цени при различни компании, и то при положение, че имат и различни източници. Някои от тях имат и други доставчици, освен рафинерията в България”, коментира за „Здравей, България” говорителят на Комисията Марио Гаврилов.